Bara ett par kilometer utanför centrala Linköping ligger familjen Janssons hus – med en charmig trädgård som framför allt Maria har skapat.

Att pyssla med växter är hennes största intresse – och det ger henne mycket återhämtning i en annars fullspäckad vardag med jobb och aktiviteter för barnen.

– Vissa tycker säkert att det är helknäppt att vilja krypa runt bland träd och buskar, men för mig är det total avkoppling och ger enormt mycket, säger Maria och ler.

Artikelbild

| Vilsamt. Altanen på baksidan av huset har vindruvor, pelargoner och kronärtskockor i terrakottakrukor, trädet till höger är syrenhortensia (rosa/lila) och ett plommonträd.

Familjen flyttade till huset 2007 – och till en början lät de så gott som all växlighet sitta kvar. Men med åren har det blivit en hel del nytt.

– Den äldre damen som bodde här innan var noga med att berätta att det vore bra om vi inte tog bort och gjorde om en massa bland deras fina blommor och buskar. Hoppas att hon inte kommer och tittar i dag, för nu ser det ganska annorlunda ut, skrattar Maria.

Med mamma ofta ute i trädgården har även dottern Thilda och sonen Simon fått intresse.

– Simon tycker att det är roligt att vara med och plantera. Och Thilda har börjat få mer och mer koll på köksträdgården där vi odlar olika kryddor. En gång frågade hon om det vi åt just då var koriander eller citronmeliss. Jag bad henne att dofta på den och då sa hon att det luktade Thailand och kom fram till att det var koriander (ha, ha).

Artikelbild

| Välanvänd gunga. Simon i gullregnet med tulpaner, vit julros och löjtnantshjärtan i bakgrunden.

För att göra det extra roligt för barnen har de mycket ätbart – som ett drygt tiotal äppleträd, plommonträd, fikon, vinbär, morötter, smultron, björnbär, kryddland, grönsaksland och jordgubbar.

– Vi har faktiskt en ovanlig sort av vita jordgubbar. De kan även personer som är allergiska mot det röda färgämnet i vanliga jordgubbar äta. Smaken är också lite annorlunda, som en blandning mellan jordgubbar och smultron ungefär. Den heter Snow white.

Artikelbild

| Bra känsla. Välkommen till en härlig trädgård!

Fördelningen i hemmet är att Maria sköter plantering, rensning av ogräs och vattning – medan maken Tobias mest klipper gräs och vattnar.

– Jag är inte särskilt kunnig egentligen, utan provar mig fram vilka växter som passar var. Annars är det bara att flytta på dem till en annan plats i trädgården. Min kusin, som kan betydligt mer, brukar bli förvånad ibland då växter som inte borde klara sig på ett visst ställe ändå gör det (skratt). Bland annat vårt fikonträd, som inte bara överlever året runt utomhus – utan också ger bra med frukt nästan varje år.

Artikelbild

| Intresserad. Thilda sitter bland de vita doftpionerna.

Maria tycker mycket om deras gula magnolia som blommor väldigt mycket om våren – precis som några rhododendron.

– Det händer till och med att folk ringer på och frågar om de får ta bilder på de träden och buskarna för att de ser så fina ut från gatan, ler hon.

Artikelbild

| Gröna fingrar. Tobias och Maria Jansson har skapat och förädlat allt det vackra.

Annars finns flera sorters lavendel – som Maria älskar både för färgen och doftens skull. Även gullregn och kärleksört är vanligt förekommande blommor hos dem.

– Jag gillar också alunrot mycket. Sådana fanns det en hel del av här när vi flyttade hit och de har delat sig och spridit sig på olika ställen.

Artikelbild

| Stärkande promenad. Äppelträd, alunrot, liljor, rosor – här kommer Maria gående.

En av de största favoritplatserna är uterummet/verandan, där familjen äter eller bara umgås tillsammans.

Man kan undra hur Maria egentligen hinner med att sköta om trädgården med tanke på att hon arbetar heltid och har andra aktiviteter.

Artikelbild

| Trivsam blandning. Tavlorna är urklipp från en almanacka från Gudrun Sjödén med några år på nacken, kakformar från Marias mormor och björnsax från Marias farfar. Pippikappsäck också loppisfynd från när Maria var liten.

– Jag känner aldrig trädgården som ett måste, det är inget krav och jag gör det för att det är så roligt. Allra bäst är när jag går runt med min ljudbok i lurarna. Maken lyssnar också gärna på ljudböcker i lurarna och ibland tänker jag – stackars barn (ha, ha).

Allra bäst tycker Maria att det är i slutet av maj och under juni månad – då mycket slår ut och det även går att börja skörda i landen.

Artikelbild

| Vem bor här? Paradisbuske och fläder. Klätterrosor, murgröna och vit lavendel. Röda pelargoner i krukor som hänger. Här njuter familjen av sista kvällsolen.

– Det är skönt att slå sig ned och bara ta det lugnt på någon av våra sittplatser runtom. Antingen på altanen eller någon annanstans i trädgården, säger hon.