Koalitionen för Östergötland består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. Tillsammans styr vi Region Östergötland vilket innebär ansvar för bland annat sjukvård, kollektivtrafik, kultur och regional utveckling. Vi har som gemensam målsättning att göra Östergötland mer jämlikt, hållbart och konkurrenskraftigt. Det är en stor utmaning som kräver ett systematiskt och uthålligt arbete och vi tror att en god hjälp för att nå dit är FN:s nya globala hållbarhetsmål och Agenda 2030.
Agendan innehåller 17 globala mål som syftar till att utrota hunger och fattigdom, skapa en bättre miljö och till att säkerställa ett meningsfullt liv för alla. I mer eller mindre utsträckning är samtliga mål relevanta för Region Östergötland. Det uppstår en väldig kraft när en hel värld kan enas kring vissa fundamentala utgångspunkter och erkännande. De nya målen har en potential att kunna väcka engagemang och inspiration. Vi i koalitionen vill rida på den vågen och låta fler viktiga processer antingen helt integreras eller i all fall starkt påverkas av Agenda 2030 som given plattform. Det kan exempelvis handla om budgetarbetet i regionen eller när vi tar fram en ny regional utvecklingsplan, RUP, för Östergötland. Vi tror det är värdefullt att sätta Östergötland i ett globalt sammanhang som ger perspektiv på utvecklingsarbetet.
En snabb genomlysning av den egna verksamheten gjord av forskare på Linköpings Universitet visar att Region Östergötland redan nu arbetar på något sätt med alla de 17 hållbarhetsmålen. Vi har skrivit under CEMR-deklarationen för ökad jämställdhet, vi har ett ambitiöst klimatmål i att regionorganisationen ska vara klimatneutralt 2020 och vi har tydliga strategier kring jämlik vård och hälsa. Utåtriktat i länet har vi samlat företrädare för kommun, universitet, länsstyrelse, näringsliv m.fl. för att diskutera hur ambitionerna på hållbarhetsområdet kan öka. Vi har jobbat mycket med näringsliv, arbetsliv och med integration. Snabbspår in vården för nyanlända är en viktig satsning för bemanningen inom vården men som även skapar inkludering. Smartspecialiseringsstrategin där bland annat Miljönytta som affär ingår är viktig för de framtida jobben, likaså projekt för att minska avhoppen från gymnasiet.
Med detta sagt så finns det stor förbättringspotential. Det gäller innehåll och ambitionsnivå men också hur vi paketerar och förmedlar det vi gör och de resultat vi når. Det finns ett egenvärde i att de nya hållbarhetsmålen och Agenda 2030 bli ännu mer kända, också hos allmänheten. Vi vill se en god spiral när det gäller hållbarhetsarbetet som innebär att det vi gör skapar en än större förväntan om framtida satsningar. Det finns mycket att vinna när klyftor i samhället minskar, motståndskraften ökar och när innovativt miljötänkande skapar såväl effektivitet som fler arbetstillfällen. Östergötlands konkurrenskraft stärks och vi blir en attraktiv region att bo, leva och verka i.