Alltid uppkopplad – hot eller möjlighet

För många tjänstemän är jobbet bara ett pektryck bort.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Debatt2014-12-10 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mobiler och bärbara datorer har blivit ständiga följeslagare som gör att vi kan jobba hemma, på helger och kvällar och under resan – när och var det passar oss. Det ökade självbestämmandet underlättar livspusslet men betyder också att arbetet kan pågå jämt och överallt och inkräktar på fritiden. Arbetsgivarna måste ta frågan på allvar.

Tillgängligheten ökar bland tjänstemännen. Fem av tio är tillgängliga dagligen utanför ordinarie arbetstid och sju av tio minst en gång i veckan. Tre av tio har svårt att släppa tankarna på jobbet när de är lediga. Det visar Unionens undersökning där vi ställt frågor kring det gränslösa arbetslivet till ett tusen kvinnor och män som arbetar som tjänstemän inom privat sektor.

Med det gränslösa arbetslivet har förväntningarna på de anställda blivit mer otydliga. På frågan varför tjänstemännen är tillgängliga efter arbetstid svarar 75 procent att de vill underlätta för kollegor, och i andra hand för att finnas till hands för kunder och klienter. Samtidigt svarar en av fyra att de upplever att arbetsgivaren förväntar sig att de ska vara tillgängliga efter arbetstid.

Många upplever att de själv måste sätta gränser men det är inte lätt på en arbetsplats där tempot är högt och telefonen alltid ringer. Otydligheten skapar stress och det är dags att det arbete som utförs utanför kontoret tas med i det systematiska arbetsmiljöarbetet som arbetsmiljölagen föreskriver att alla arbetsplatser ska ha.

Undersökningen visar att arbetsmiljöarbetet inte har hängt med i utvecklingen. De allra flesta arbetsplatser saknar regler och rutiner för att hantera tillgängligheten. Över hälften svarar att det inte finns vare sig muntliga eller skriftliga riktlinjer för hur tillgängligheten ska se ut. Detta trots att tillgänglighetsfrågor räknas som en del av den psykosociala arbetsmiljön och ska kartläggas och riskbedömas i det löpande arbetsmiljöarbetet. Det måste bli rutin att ha en skriftlig policy, framtagen tillsammans med medarbetarna, som klargör reglerna för viloperioder och tillgänglighet.

Jag uppmanar arbetsgivarna i Motala- och Vadstenaområdet att ta problemen med ständig tillgänglighet på allvar. Unionen har bra förslag på hur en tillgänglighetspolicy kan utformas och vi hjälper gärna till i det arbetet.

Läs mer om