Bankskatt går inte till försvaret

Bankskatten har inte har något att göra med försvaret utan är snarare en skattehöjning på bolånetagare och småföretagare, skriver Beatrice Ask (M).

Beatrice Ask (M).

Beatrice Ask (M).

Foto: Naina Helèn Jåma/TT

Debatt2019-09-12 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på ”Bankskatt stärker försvaret”, 10/9.

Det är bra att det nu finns en uppgörelse som syftar till att genomföra Försvarsberedningens förslag och stärka Sveriges försvar. Hade vi moderater fått bestämma så hade detta varit ett faktum redan i maj när Försvarsberedningens slutrapport presenterades.

Tyvärr blev det inte så då Socialdemokraterna inte kunde ställa sig bakom den ekonomiska ram som Försvarsberedningen föreslog. Istället ville S ge Försvarsmakten i uppdrag att räkna på lägre ekonomiska tillskott än de förslag som låg på bordet.

Drygt tre månader senare fick Socialdemokraterna böja sig för att det finns en tydlig riksdagsmajoritet att stärka försvaret och genomföra Försvarsberedningens förslag. S gick till slut i förhandlingar med C och L med på en kraftig höjning av anslaget. Tydligen krävde man i gengäld införande av en bankskatt. Men bankskatten har inte har något att göra med försvaret utan är snarare en skattehöjning på bolånetagare och småföretagare.

Regeringen hade kunnat välja att stryka kostsamma förslag som att införa friår och familjevecka för att skapa utrymme för helt nödvändiga satsningar som försvaret. Sverige borde inte möta en avstannande ekonomi med att höja skatter och betala friska vuxna människor för att inte arbeta.

Socialdemokraterna försöker skapa en illusion av att det är de som har drivit på för mer resurser till försvaret de gångna åren. Tvärtom har försvarsminister Peter Hultqvist och Socialdemokraterna varje gång kommit med låga ingångsbud och fått ge mer när Moderaterna och de övriga borgerliga partierna satt tryck på S.

Nu ger sig S dessutom in i mycket märkliga resonemang om budgetarbetet. Istället för en långsiktig strategi som för landet framåt är det tydligen köpslående mellan partierna som gäller. Den enda framtidsstrategin är att få behålla regeringsmakten där statens kärnuppgifter väger alldeles för lätt.

Beatrice Ask (M)

försvarspolitisk talesperson

Läs mer om