Vad beror det på att det ofta tar lång tid för nyanlända att få ett jobb i Sverige? Hur ska man göra för att korta den tiden? Det är några av de frågor som tas upp i rapporten från Moderaternas arbetsgrupp för migration och integration.
Mediantiden för flyktingar att komma i arbete är alltför lång och målet med förslagen från Moderaternas arbetsgrupp är till att korta den. Ett led i detta är att den tid den nyanlända får i Arbetsförmedlingens regi och som syftar till att förbereda dem för ett arbetsliv i Sverige är alltför kort och att insatserna som erbjuds inom ramen för etableringen för ofta är av bristfällig kvalitet och inte tillräckligt individanpassade. Bättre stöd måste ges såväl till akademiker som enbart behöver komplettera sin utbildning eller språkkunskaper som för den som kommer till Sverige med sämre utbildningsbakgrund. Arbetsgruppen föreslår därför att etableringsformen utökas från dagens två år till tre år.
Många människor som kommer till Sverige i dag har en kort utbildningsbakgrund och begränsad erfarenhet från en arbetsmarknad som ser ut som Sveriges. Under 2014 hade 36 procent av dem med etableringsplan nio års utbildning eller mindre. Men samtidigt har flera grupper utbildning inom bristyrken på svensk arbetsmarknad.
Många som i dag kommer till Sverige har kort eller bristfällig utbildningsbakgrund. Samtidigt har Sverige extremt få arbeten där inga förkunskaper eller utbildning krävs och där lönen är så pass låg att man utan dessa förkunskaper kan få arbetet. För dessa människor är det viktigt att nå en utbildningsnivå som gör att de kan arbeta. Arbetsgruppen anser därför, som en del i ett ökat aktivitetskrav, för alla typer av offentliga ersättningar att människor med kort utbildningsnivå bör ha en skyldighet att, i så hög utsträckning som möjligt, göra sig anställningsbara bland annat genom utbildning.
Skolplikten gäller samtliga i Sverige och det finns skäl att överväga om detta även bör gälla dem som kommer till Sverige utan fullständig grundskoleutbildning eller motsvarande. En färdigställd och avklarad utbildning ska därför vara målet i aktiviteterna och närvaro samt godkända resultat ska krävas för fortsatt ersättning.