Dags för en nationell barncancerstrategi

Nästan varje dag drabbas ett barn av cancer i Sverige. Ett svårare besked, som drabbar hela familjen, är svårt att föreställa sig.

"Sverige behöver nu ta nästa steg för att kunna nå den långsiktiga visionen att helt utrota barncancer" skriver representanter från Moderaterna.

"Sverige behöver nu ta nästa steg för att kunna nå den långsiktiga visionen att helt utrota barncancer" skriver representanter från Moderaterna.

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Debatt2022-02-15 17:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Även om barncancervården har gjort fantastiska framsteg är barncancer fortfarande den vanligaste dödsorsaken i åldern 1-14 år. Varje barn som dör är en påminnelse om att vården och forskningen och politiken har mer att göra. Sverige behöver nu ta nästa steg för att kunna nå den långsiktiga visionen att helt utrota barncancer. 

Den svenska barncancervården är i grunden mycket bra och resultaten har stadigt förbättrats, samtidigt möter svensk barncancervård en rad problem och utmaningar. 

Moderaterna föreslår nu därför att det tas fram och genomförs en nationell barncancerstrategi. Vi menar att det krävs en bred palett av åtgärder för att barncancervården ska bli ännu bättre och presenterar här några delar som vi menar ska ingå i en sådan strategi.

Skapa bästa förutsättningar för individuella barncancerbehandlingar. Alla barn med cancer ska erbjudas dna-analyser i syfte att kunna skräddarsy individuella behandlingar för olika cancerformer. Moderaterna föreslår också en statlig satsning på nya avancerade läkemedelsbehandlingar, immun-, cell- och genterapier.

Prioritera och se över möjligheterna att inrätta specialistutbildning i barncancervård. Omkring en tredjedel av landets barnonkologer närmar sig pensionsålder. Det gör att barncancervården kommer att drabbas av ett stort bortfall av spetskompetens och erfarenhet. Vi föreslår att möjligheterna ses över att inrätta specialistutbildning för vårdpersonal som arbetar med barncancervård för att minska sårbarheten.

Prioritera särskilt kontaktsjuksköterskor och anhörigstödjare. Anhörigstödjare ska vara en naturlig del av barncancervården. Detta för att bland annat underlätta övergången för patienten från barncancervård till den reguljära cancervården. Anhörigstödjare och kontaktsjuksköterskor kan göra stor nytta i att stödja familjer som ger ökad trygghet.

Alla barncanceröverlevare ska ha rätt till regelbunden uppföljning. Många barn som överlever barncancer drabbas av sena komplikationer. Det handlar om ungefär 7 av 10 barn. Sena komplikationer kan röra allt ifrån försämrat allmäntillstånd, olika funktionsnedsättningar till att personen ifråga drabbas av nya cancersjukdomar. Komplikationerna kan uppstå mycket lång tid efter avslutad behandling. Det behövs därmed förstärkt systematik och regelbundenhet vad gäller uppföljning av personer som överlevt cancer som barn.

Därutöver menar vi att särskild barnpalliativ kompetens behöver säkerställas, att rehabiliteringsplan och psykosocialt stöd ska erbjudas samt att forskning gällande barncancer ska prioriteras och säkerställas. 

Sverige ska erbjuda världens bästa vård till cancersjuka barn och deras familjer, vi kan aldrig nöja oss med mindre. Mycket har gjorts, mycket är redan bra, men mycket mer måste göras. Moderaterna menar att det börjar med en genomtänkt nationell strategi mot barncancer.