LSS-reformen drevs igenom 1994 av dåvarande socialminister Bengt Westerberg och som då även var partiledare för Folkpartiet. Det var den största frihetsreformen i svensk historia för personer med omfattande funktionsnedsättningar. De som tidigare hade levt på institutioner fick nu möjlighet att leva som andra ute i samhället.
LSS-reformen, det vill säga Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade, är nu hotad av den rödgröna regeringen. I regeringens regleringsbrev står det: ”Försäkringskassan ska bidra till att bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”. LSS är en rättighetslag där behoven ska styra. Nu säger regeringen att timmarna ska minska oavsett hur behoven ser ut. Istället för att fokusera på det fusk som förekommer, så omprövar man nu antalet timmar för allt fler personer som har funktionsnedsättningar. Det är skurkar som ska jagas, inte minuter hos personer med behov.
Kostnaderna har ökat markant sedan reformen genomfördes för drygt 20 år sedan. Det är sant. Orsakerna är flera. Sedan år 2001 får den som fyller 65 år behålla redan beslutad personlig assistans. Personer med omfattande funktionsnedsättningar lever längre, vissa just tack vare att assistansen gör det möjligt för dem att leva ett mer aktivt och längre liv. Föräldrars och andra anhörigas insatser underskattades kraftigt. Genom införandet av det femte grundläggande behovet 1996 utökades gruppen som kan ha rätt till personlig assistans. Sveriges befolkning har ökat och därmed även antalet personer som har rätt till personlig assistans.
Det förekommer uppgifter att cirka 10 procent av kostnaderna försvinner i fusk, motsvarande cirka tre miljarder kronor. Trots att Försäkringskassan gör systematiska uppföljningar och är skyldiga att polisanmäla allt som förefaller vara fusk, hittar man ganska lite. 2015 uppgick återkrav och skadestånd inom assistansersättningen till 38,9 miljoner kronor, det vill säga 0,16 procent av årets utgifter för assistans. Sedan 2012 kontrolleras alla bolag som vill bedriva assistansverksamhet utifrån flera kriterier. Cirka 90 procent av de sökande bolagen får avslag, vilket visar att kontrollen är hård. På så sätt har branschen redan sanerats från de flesta oseriösa bolag. Försäkringskassan gör stickprovskontroller av bolagen där en total redovisning ska ske.
Det sägs också att assistansbranschen tjänar grova pengar. Under 2014 var den genomsnittliga vinstmarginalen i branschen 3,5 procent. Under 2015 gick tre av tio assistansföretag med förlust. Rörelseresultaten beräknas sjunka ytterligare i år, då uppräkningen av ersättningarna inte håller jämna steg med löneökningarna på 2,2 procent och inflationen. Schablonersättningen för personlig assistans 2017 är 291 kr per timme, dygnet runt. Kommunernas genomsnittliga ersättning till privata utförare av hemtjänst, dagtid, är 369 kr per timme.
Samtliga dessa fakta är kända, eller borde vara kända, för regeringen. Trots det pågår det en hetsjakt på personer med funktionsnedsättning som har assistansersättning. Vi liberaler kommer dock att kämpa för att dessa personer även i fortsättningen ska ha makt över sina egna liv, bli sedda och hörda, vilket är avgörande för deras livskvalitet.