Ekeblad: Dörrarna är redan stängda

Östergötland låg i bottenskiktet vad gäller vårdtillgängligheten långt innan Covid-19. Skyll inte på pandemin, utan ta ert ansvar, vädjar Matilda Ekeblad (M) till Torbjörn Holmqvist (S) med flera.

Östergötland låg i bottenskiktet vad gäller tillgängligheten till vård långt innan Covid-19, skriver Matilda Ekeblad (M).

Östergötland låg i bottenskiktet vad gäller tillgängligheten till vård långt innan Covid-19, skriver Matilda Ekeblad (M).

Foto: Muf

Debatt2021-07-01 18:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Matilda Ekeblad slår in öppna dörrar" 1/7. 

När jag kritiserar de långa vårdköerna till ungdomshälsan och BUP, samt efterlyser en generalplan för ökad tillgänglighet, tycker företrädare för Koalition för Östergötland att jag slår in öppna dörrar. 

Problemet är just att dörrarna redan är stängda. De är stängda för barn och unga i behov av vård i Östergötland. Att exempelvis endast 5,3 % av barn och unga i behov av vård hos BUP får sin utredning påbörjad inom 30 dagar väljer Torbjörn Holmqvist (S) med flera att inte ens kommentera. Inte med ett ord. Inte att han beklagar det. Inte med någon beskrivning över hur det arbetas för att komma till rätta med det. Ingenting. 

Torbjörn Holmqvist, nås inte du av de hjärtskärande berättelserna, direkt från barn och unga eller – som oftast – från deras oroliga anhöriga, som jag och mina partikollegor får ta del av? Även om du verkar tycka att min kritik är obefogad, vad har du att säga till de barn och unga som väntar i vårdkö? Till de familjer vars fungerande vardag är satt på vänt? Jag tror att det är en klen tröst att det hänvisas till ett arbete som pågår när resultaten så fullständigt uteblir för de berörda. 

Vi är alla medvetna om pandemin och dess effekter. Men faktum är, även om S-ledningen inte vill kännas vid det, att Östergötland låg i bottenskiktet vad gäller tillgängligheten till vård långt innan någon av oss hade hört talas om Covid-19 överhuvudtaget. Så snälla, skyll inte på pandemin, utan ta ert ansvar. Ta ert ansvar gentemot dessa barn och unga i behov av vård. De förtjänar en bättre start i livet än att bli förpassade till en vårdkö och under tiden bara må sämre och sämre.

Jag och Moderaterna kommer att fortsätta kämpa för en bättre tillgänglighet till vården. Inte minst för barn och unga.