Majoritetspartierna vill omfördela resurserna, en miljon kronor per år, till förskolans ordinarie verksamhet. Dessa pengar ska öronmärkas för att stärka språk- och integrationsarbetet på förskolor med särskilt stora behov.
Vi vill ge förskolan mandat att använda resurserna på det sätt som gynnar verksamheten bäst. Det innebär inte att varje förskoleenhet själv förfogar över medlen eller att de sprids ut jämnt över alla förskolor i kommunen. Istället kan resurserna riktas till förskolor som Ekön, där behoven av språk- och integrationsinsatser är lika stora som i Charlottenborg och på Väster.
El Sistema lyfts ibland fram som det ultimata sättet att främja språkutveckling och integration. Trots detta har endast sex kommuner i Sverige valt att implementera El Sistema för en eller några av sina förskolor. Det motsvarar ungefär tre promille av landets cirka 9 000 förskolor. Förskolor som deltar i El Sistema erbjuder extra musikundervisning två gånger i veckan, och familjerna träffas vid fyra tillfällen årligen i olika aktiviteter.
Dessa aktiviteter har ett socialt värde och skapar möjligheter för familjer att mötas. Men det är viktigt att understryka att det finns andra sätt att främja integration och språkutveckling, metoder som 98 procent av Sveriges kommuner använder sig av.
Tidiga insatser är avgörande för att ge barn en bra start i livet och stärka deras språkutveckling. Musik och rytmik är viktiga verktyg för detta, vilket framgår av förskolans läroplan. Men det är också viktigt att resurser används där de gör störst nytta. Vi har stort förtroende för förskolepersonalens kompetens och årliga utvärderingar visar att verksamheten håller hög kvalitet.
De berörda femåringarna kommer fortfarande att delta i El Sistema, men starten skjuts upp ett år. Verksamheten på Mariebergsskolan och Charlottenborgsskolan fortsätter som tidigare, och familjerna får möjlighet att delta i Vänstays och konserter under sju år istället för åtta. Kulturskolans budget påverkas inte heller, och inga platser försvinner där.
Varför är det här beslutet viktigt? Likvärdighet är centralt i vårt beslut. Vi vill att resurser ska komma fler barn till del och att professionen ska ha möjlighet att avgöra hur de används bäst. Vi ger nu professionen i uppdrag att ta fram en plan för hur dessa resurser bäst kan användas för att stärka språk- och integrationsarbetet.
Med detta beslut skapar vi förutsättningar för att fler barn, oavsett bostadsområde, får den hjälp de behöver för att utvecklas och lyckas i livet.
Lotta Lexén (M), bildningsnämndens ordförande
Per Stark (M), kultur- och fritidsutskottets ordförande
Erik Forslund (KD), ledamot bildningsnämnden
Tini Van Der Poll Andersson (SD), ledamot bildningsnämnden
Johnny Francén (L), ledamot bildningsnämnden