Vi i Vadstena lever i ett kulturellt centrum, men ska barn och ungdomars hälsa få stryka på foten för att behålla vissa kulturella inslag? Barn och ungdomar har lagstadgad rätt att ha en fungerande elevhälsa, vilket Vadstena har kunnat uppvisa.
Att viljan finns hos de som utför arbetet är vi säkra på men det krävs ekonomiska medel och engagemang från oss politiker. Som det är nu har medel ryckts undan för att sedan inte ersättas. Det vi syftar på är borttvingandet av elevhälsan i Rödtornets lokaler.
Att sedan lämna dem att försöka klämma in sig i redan överbelastade rum, där annan lagstadgad undervisning behöver sin plats, är inte förenligt med en väl fungerande elevhälsa. Detta försämrade inte bara elevhälsans förutsättningar från ena dagen till den andra, utan man lämnades också själv med att lösa uppgiften om var verksamheten ska hålla hus.
Vi frågar oss hur man prioriterar när man tvingar bort elevhälsan till förmån för Sång- och Piano-Akademiens verksamhet. Båda verksamheterna är naturligtvis viktiga för Vadstenas kommun, men det förefaller märkligt att man ställer dem mot varandra på det vis som nu majoriteten (S, M, MP) gjort.
En motion lades fram i kommunstyrelsen om att arbeta efter att alltid ha ett barnperspektiv i politiska beslut, så som barnkonventionen har fungerat sedan 1989 i 196 länder. Motionen avslogs av majoriteten. Varför? En glädjande nyhet är att motionärens förslag ändå kom upp i högsta instans, alltså kommunfullmäktige. Där kunde inte en splittrad majoritet fälla en så viktig fråga. Verkligheten hade kommit ifatt en del och det blev ett rungande bifall till motionen.
Alla har vi känt oss stolta över att hamna så högt upp på listan över bästa skolor i landet de senaste två åren. Notan vi nu kan komma att få betala är inte bara den nedflyttning i ranking som eventuellt kommer att ske utan att vi får skämmas över att en av de mest grundläggande faktorerna inom skolan som elevens hälsa utgör, har åsidosatts.
Som vi sagt tidigare så är kulturen en viktig bit i vårt samhälle men inte på långa vägar så viktig som barns och ungdomars hälsa. Man säger att hälsa kostar men då ska man också veta vad ohälsa kostar. Frågorna vi ställer oss är: Var och av vem och varför fattades beslut om inflyttande för Sång- och Piano-Akademin i Rödtornet?
Hur löser man lokalfrågan för elevhälsan, är hyra av externa lokaler inräknade i budgeten?
Om inte lokalfrågan för elevhälsan löser sig snarast, har majoriteten då betänkt det vite kommunen kan få om man inte klarar av att ge barn och ungdomar sin lagstadgade rätt till elevhälsa?
Johan Lindell
Konsensus, 2:a vice ordförande KUN
Markus Gustafsson
Konsensus, ledamot KUN
Carl-Henrik Juhlin
Konsensus, ersättare KUN