Det finns saker som inte går att bortse ifrån i diskussionen om Vadstenagymnasiet.
1. Vadstenagymnasiet har en mycket framgångsrik pedagogik och bedriver en unik verksamhet – likväl väljer alltför få elever denna verksamhet
2. Elevunderlaget inför hösten 2017 är alldeles för litet för att undervisningen ska ha en chans att bli lika bra för de elever som vill börja till hösten.
3. Elevunderlaget är alldeles för litet för att få verksamheten att gå runt ekonomiskt
4. Elevunderlaget är alldeles för litet för att nämnvärt påverka köpkraft och ”synlighet” för åldersgruppen gymnasister i Vadstena
De flesta inblandade inser därför att det är omöjligt att fortsätta driva Vadstenagymnasiet nästa läsår. Även Motala ser det omöjliga i att starta hotell- och turismprogrammet läsåret 2017-2018 i de samtal vi haft med dem. Beslutet för kommunfullmäktige idag är därför ganska givet.
I sex år har skattebetalarna skjutit till pengar att kunna driva och utveckla verksamheten. Ändå har samhällsprogrammet (som är ett av de populäraste programmen bland östgötaungdomarna) mycket få sökande till Vadstena. Förra läsåret kunde vi inte starta någon klass och detta år har eleverna fått läsa i B-form eftersom de varit så få.
Estetprogrammet var ett försök att med nya grepp få volym i verksamheten. Genom samverkan med Musiklinjen kunde kvaliteten på utbildningen säkerställas redan från första dagen – och därmed attraktivitet och framtida riksintag. Men även här har elevunderlaget inte räckt till. Det är helt enkelt svårt för Vadstena att klara konkurrensen på gymnasiemarknaden.
Att vi har fått tillräckligt elevunderlag till språkintroduktionsprogrammet handlar om ”bussning” av elever från Motala. Den lösningen är tyvärr bara kortvarig och går inte att tillämpa på andra program.
Vi ser alltså att det är andra orsaker än verksamhetens attraktivitet och politikernas ambition som gör att ungdomar inte söker till Vadstenagymnasiet. En orsak som varit omöjlig att förutse är halveringen i år av antalet förstahandssökande till hotell- och turismprogrammet jämfört med förra året. En trend som gäller i hela Östergötland och som drabbar Vadstenagymnasiet extra hårt eftersom vi bygger en tredjedel av vår verksamhet på dessa elever.
Nu gäller det inte att utreda mera. Nu gäller det att inte anklaga varandra för ”kalla fötter” eller ”lägga locket på”. Nu gäller det att blicka framåt och göra det bästa av situationen och fortsätta i det goda samtalsklimat vi haft hittills.
Det är vår ambition att efter kommunfullmäktigebeslutet idag snabbt kunna presentera en lösning som så långt som möjligt ger de elever som går på skolan idag samma typ av undervisning som hittills, och en lugn fortsatt skolgång fram till examen. Det är också vår ambition att förstärka Vadstena som utbildningsort på andra sätt i framtiden.