För mjölkens överlevnad

Den dystra bilden måste vändas till framtidstro och självförtroende måste prägla diskussionen.

Foto: Petra Isaksson

Debatt2015-02-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Filmjölken till flingorna, gräddsåsen till steken, den varma chokladen till skogsutflykten och smeten till pannkakorna. Listan över vilka av våra vardagliga mat- och dryckesrutiner där mjölk eller andra mejeriprodukter är betydelsefulla ingredienser kan göras oändligt lång.

Samtidigt som mjölken är ett populärt livsmedel är det få som känner till att de svenska mjölkbönderna är inne i en väldigt svår kris, tuffaste krisen i mannaminne. På tio år har antalet mjölkbönder i Sverige halverats och priserna på mjölk ligger på bottennivåer. Bara sedan 2009 har antalet mjölkbönder minskat från 6 137 till 4 582. Och trenden fortsätter. För att lyfta upp mjölk krisen i riksdagen anordnade jag för några veckor sedan mjölkens dag med ett 90-tal mjölkbönder.

Det finns flera anledningar att fokusera på situationen för de svenska mjölkbönderna och värna svensk mjölkproduktion.

- Svenska mjölkbönder håller en internationellt sett mycket god kvalitet, bland annat när det gäller djurens hälsa och välmående. Inte minst den låga antibiotikaanvändningen är värd att uppmärksamma.

- Det kanske kan verka omodernt att tala om självförsörjning. Men i händelse av ett förändrat säkerhetspolitiskt läge kan det bli dags att fundera i sådana termer igen. Det är onekligen bekymmersamt att Sverige i dag har en låg självförsörjningsgrad – ner mot 40 procent – på livsmedel, som om inget görs, riskerar att sänkas ytterligare.

- Bristen på framtidstro inom jordbruket leder på sikt till en kris i personalförsörjningen – allt färre vill rekommendera sina barn att ta över gården – vilket i sin tur leder till att det svenska jordbruket utarmas ytterligare.

För alla oss som vill se en landsbygd med betande djur, livskraftiga gårdar, brukade åkrar och öppna landskap är dagens situation mycket nedslående. Kulturvärden som byggts upp genom generationer riskerar att bli övervuxna, övergivna och förstörda. För mig som kristdemokrat rimmar det dåligt med mina grundläggande värderingar om förvaltarskap och kontinuitet.

Den dystra bilden måste vändas till framtidstro och självförtroende måste prägla diskussionen. Vi måste skapa lika villkor mellan svenska och andra europeiska bönder! Omotiverade skatter och avgifter måste bort. Krångliga regler måste förenklas. Upphandlingsreglerna måste reformeras.

Exempelvis är det orimligt att en kommun ska vara tvungen att köpa mat som det vore olagligt att producera i Sverige, men så ser juridiken ut i dagsläget. Vi kristdemokrater vill därför att kommuner och landsting vid sina upphandlingar ska kunna ställa krav på att maten som de köper har producerats i enlighet med svenska lagar, exempelvis om djurskydd. Vi vill låta det svenska jordbruket aktivt bidra till den globala livsmedelsförsörjningen, som nu står inför stora utmaningar med en världsbefolkning på väg mot nio miljarder.

Man saknar inte kon förrän båset är tomt, sägs det. Båset är snart tomt. Skänk det en tanke nästa gång pannkakorna gräddas eller den mustiga fisksoppan puttrar på spisen. Nu gäller det att inse vad vi har och skapa de bästa förutsättningarna för den svenska mjölkens överlevnad.

Läs mer om