Förnybar el en förlust

Olönsam vindkraft.
All vindkraft har byggts tack vare subventioner som lagts på elpriset.

Olönsam vindkraft. All vindkraft har byggts tack vare subventioner som lagts på elpriset.

Foto: Andreas Åsenheim

Debatt2017-01-13 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på artikel 5/1 av Anders Wijkman med flera.

Den utbyggnad som skett av förnybar el är en gigantisk samhällsförlust. Därför bör alla subventioner till vind och sol snarast avskaffas. Det är inte mer av subventioner som behövs för en effektiv elmarknad med rimliga elpriser.

Elförbrukningen i Sverige har inte ökat på 20-25 år. Orsakerna är flera. För hushållen kan pekas på utvecklingen av värmepumpar och energisnålare vitvaror. Elbehovet väntas heller inte öka framöver trots fler bostäder.

Elproduktionen är redan nu så fri från koldioxid den kan bli. Bara vid störningar behöver äldre oljeeldade anläggningar tas i drift.

Vindkraften har byggts ut snabbt med höga subventioner och produktionen var år 2015 16 TWh, och har minskat till 15 TWh 2016 på grund av sämre vindförhållanden. Utbyggnaden har nästan helt upphört trots stödet och företagen går med nuvarande elpriser med förlust.

All vindkraft har byggts tack vare subventioner som lagts på elpriset. Samtidigt har ett elöverskott byggts upp som exporterats. Priset har under senare år varit lågt, ofta hälften av självkostnaden eller ännu lägre. Detta är en gigantisk nationalekonomisk förlust.

Solceller fyller ett viktigt behov i länder söderut men är här ett uruselt alternativ. Mesta produktionen sker sommartid när både elbehov och elpris är som lägst. Solceller på vanliga hustak riskerar även att vara täckta med fastfrusen snö i flera månader.

Väderberoende vindkraft och solceller är inget alternativ så länge som energin inte kan lagras inom dygnet och året på ett billigt sätt. Vindkraften i Sverige är utbyggd till över 6 000 MW. Trots spridningen geografiskt kan produktionen ibland vara nästan obefintlig, något hundratal MW.

Elskatter flyttas nu från produktion till konsumtion enligt Energikommissionens förslag. Då förbättras företagens ekonomi så att gammal vattenkraft kan moderniseras och kärnkraften köras vidare.

Alla kärnkraftsaggregat kan drivas i ytterligare ett par decennier. Livslängden bestäms av gott underhåll och moderniseringar. Detta är det ekonomiskt överlägset bästa sättet att ge invånarna och industrin billig och säker elförsörjning. Kraftföretagens beslut om förtida avveckling av fyra aggregat till 2020 bör därför omprövas.

Ett gott utnyttjande av kärnkraften under ytterligare många år skapar tidsutrymme för ytterligare överväganden om hur produktionen skall ersättas.