Fusk med vattenvård i Sverige

Vattenproblem.
I centrala Lund var dricksvattnet otjänligt i flera veckor tidigare i år.

Vattenproblem. I centrala Lund var dricksvattnet otjänligt i flera veckor tidigare i år.

Foto: Johan Nilsson / TT

Debatt2017-08-03 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste tidigare en debattartikel i MVT att fotbollsplanernas konstgräs avsöndrar mikroplaster. Ja, det är nog möjligt. Men den dagliga användningen av tandkrämer, duschschampon, hårschampon, kosmetika, alla kategorier, diskmedel, sköljmedel, tvättmedel är den största blandning av mikroplaster, som strömmar ut genom avloppsreningsverkens avloppsvatten, till recipienterna.

Det handlar om vattenvolymer på flera hundra miljoner kubikmeter per dygn, inom Sveriges gränser. Dessa enorma mängder vatten från svenska avloppsreningsverk bär med sig mikroplasterna, på grund av att dagens svenska avloppsreningsverk inte kan rena vattnet från dessa föroreningar.

Det blir våra recipienter, som får ta i mot mikroplasterna. Recipienterna är: rinnande vattendrag, insjöar och hav.

Skadorna är katastrofala och har upptäckts alldeles för sent. Även om vissa i VA-branschen anser att de kommer att kunna rena avloppsvattnen från mikroplaster, så är detta med stor säkerhet fullständigt omöjligt. Det fuskas gravt inom svensk vattenvård, men kamoufleras väl, av både lägre och högre tjänstemän, då media söker svar på problemen.

Det är numera välkänt att svensk vattenvård ligger långt efter europeisk vattenvård, vilket förorsakat att EU hotat den svenska staten med vite, om ingen förändring sker. Ännu har ingen förändring kunnat skönjas och svenska avloppsreningsverk bedriver sin vattenvård, som sett lika illa ut i 35 år och hävdar att detta skulle vara ”gammal beprövad teknik”! Ja, vi ser ju också konsekvenserna av detta. Det är inte bara mikroplaster, som förorenar. Avloppsvattnen bär med sig stora mängder kväve och övriga fosfater, som kraftigt ökar algblomningen och de gifter, som skapar badförbud i ett ökande antal insjöar.

Det är ett oerhört skevt försvar att försöka skylla på betesdjur och lantbruk, för att försöka undgå det verkliga tillståndet och dess orsaker, som under årtionden förstört våra svenska vatten.