Det man menar med gårdsförsäljning är att lokala alkoholproducenter ska kunna få sälja sina egna produkter direkt på tillverkningsplatsen. För att få reda på om ett sådant förslag vore möjligt att genomföra så tillsatte den förra regeringen en utredning ledd av Lotty Nordling och den presenterades i slutet av 2010. I det läget var det tydligt att den modell man från början ville ha inte är förenlig med det försäljningsmonopol vi har och de EU-regler vi måste följa. Den idylliska gården på landet blev i utredningen transformerad till spritbutiker inne i städer och med ett sortiment som är långt bredare än de egna varorna.
Statens folkhälsoinstitut gjorde på uppdrag av utredaren beräkningar på hur utredningens förslag om gårdsförsäljning skulle påverka folkhälsan. De kom fram till att vid en situation med 500 gårdsförsäljare och en avskaffad försäljningsbegränsning så kommer den alkoholrelaterade dödligheten öka med mer än ett dödsfall per dag och antalet sjukdagar skulle öka med mer än två miljoner per år. Skulle monopolet försvinna beräknas den alkoholrelaterade dödligheten öka med ytterligare fem personer per dag, enligt beräkningar från Stockholms universitet.
När vi så fick höra statssekreterare hos minister Gabriel Wikström, Agneta Karlsson, slå fast att dörren till gårdsförsäljning nu är definitivt stängd vill vi uttrycka vår glädje över att förnuftet vunnit över de privata vinstintressen som hårt drivit frågan. Den svenska alkoholpolitiken har alltid utgått från ett folkhälsoperspektiv och haft som intention att skydda barn och unga. Fortsätt så!