Goda möjligheter för att hela Motala kommun ska växa

Just nu byggs det mycket bostäder i Motala kommun och ännu fler planeras.

"Sammantaget byggs det nya bostäder i hela kommunen, vilket ger goda förutsättningar" skriver Alliansen i Motala.

"Sammantaget byggs det nya bostäder i hela kommunen, vilket ger goda förutsättningar" skriver Alliansen i Motala.

Foto: Peter Calén

Debatt2022-04-08 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack vare att Alliansen Motala har förstärkt med fler planarkitekter och även med annan personal så producerar nu kommunen ett stort antal detaljplaner. Dessa är en förutsättning att byggandet av bostäder och verksamhetslokaler kan byggas i tätorterna. En annan bidragande orsak till att många detaljplaner nu färdigställs, är att personalomsättningen och sjukfrånvaron bland den berörda personalen är mycket låg, vilket indikerar på att personalen trivs med sina arbetsuppgifter. 

Några exempel av pågående byggnationer: Bostadsstiftelsen Platen bygger för närvarande ett 15-våningars höghus i kvarteret Facklan, som beräknas vara inflyttningsklart om cirka ett år. Det andra av tre höghus på Södra stranden byggs också nu. I kvarteret Tellus på Motala Väster påbörjas i dagarna det första huset av flera i området. Det är en förtätning med flera hus som är planerat att fortgå under flera år. Längs Kalkstensvägen i Bråstorp pågår byggnation av bostadsrätter. Påbyggnaden av bostäder ovanpå Gallerian i centrala Motala var tänkt att påbörjas nu i vår. Dock är den detaljplanen överklagad, men vi hoppas på en byggstart inom några månader. 

Motala kommun bygger nu ett LSS-boende med 12 platser för korttidsboende på Bråstorp. Ett privat LSS-boenden byggs i lasarettsparken i Motala. Ytterligare ett LSS-boende är planerat strax norr om Borensberg. Nyligen invigde Motala kommun och Bostadsstiftelsen Platen ett LSS-boende med sex lägenheter vid Strömsborgs vårdboende och ett privat LSS-boende har nyligen öppnats vid Lilla Berg, cirka fem kilometer från Borensberg, även det innehållande sex lägenheter. Kommunen håller på att färdigställa åtta förskoleavdelningar vid Råssnäs centrum och snart blir även byggnaden vid Mossens idrottsplats klar, som bland annat ska inrymma omklädningsrum. 

Nya villor byggs eller har nyligen färdigställts på landsbygden runt om i kommunen. Bland annat i Fivelstad, Försjö, Västra Stenby, Kristberg, Nedralid och Karlsby. Om- och tillbyggnader av befintliga bostäder förekommer också på många platser på landsbygden. Även ett 20-tal tomma hus renoveras och blir åter bebodda efter den inventering som kommunen gjorde förra året. Slutligen har Bostadsstiftelsen Platen nyligen färdigställt två nya lägenheter i Godegård. 

Sammantaget byggs det nya bostäder i hela kommunen, vilket ger goda förutsättningar att hela Motala kommun ska växa.