Inför LOV för särskilt boende

Valfrihet. Debattörerna kräver valfrihet för särskilt boende.

Valfrihet. Debattörerna kräver valfrihet för särskilt boende.

Foto: Martina Holmberg/TT

DEBATT2016-03-18 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I december år 2009 fattade fullmäktige beslut om att införa valfrihet (LOV) inom hemtjänsten. I dag finns det sex olika utförare av hemtjänst, utöver kommunens hemtjänst i egenregi. De positiva aspekterna med valfrihet är kopplat till individens möjlighet till självbestämmande hela livet. En lyckad reform som ökat Motalas attraktivitet hos både invånare och företag. Nu är det dags att fortsätta valfrihetsrevolutionen och besluta att LOV också ska omfatta särskilt boende!

Ju äldre man blir desto mer ökar behovet av vård och omsorg, och när den enskilde inte längre klarar av att bo kvar hemma finns möjlighet att ansöka om särskilt boende. Det är rimligt att det finns möjlighet att själv få välja vilket boende som ska bli ens nästa hem, till skillnad från idag då man blir tilldelad en plats. Självbestämande över boendesituationen ökar trivseln, den upplevda tryggheten och välbefinnandet för den äldre och anhöriga.

Det skapar också en ökad möjlighet för företag att bygga och driva olika typer av boenden i Motala. Intresset för detta i Motala kommun har ökat på senaste tiden, men då upphandlingsförfaranden är krångliga och då upphandling inte är en långsiktig lösning varken för de boende eller för företag är LOV att föredra även för särskilt boende.

Socialnämnden tampas med ett underskott samtidigt som Motala kommun inom en tioårsperiod behöver fler vårdboenden. Genom att införa LOV för särskilt boende i kommunen kan vi tillsammans med externa aktörer lösa den knuten.

En handfull kommuner i Sverige har redan infört LOV för särskilt boende – med positiva erfarenheter. Motala kommun kan med ett väl formulerat förfrågningsunderlag höja kvaliteten och öka valfriheten inom hela äldreomsorgen.

Läs mer om