Jobbtillväxten hotas att bromsas från två håll

Foto: Daniel Blomqvist

Debatt2015-05-26 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på debattartikeln "Fokus på aktiv arbetsmarknadspolitik", MVT den 13 maj.

De socialdemokratiska riksdagsledamöterna från Östergötland slår sig själva för bröstet medan de radar upp felaktigheter om svensk arbetsmarknad. Det är anmärkningsvärt att S skyller sina tillkortakommanden på andra än sig själva, som om det vore Moderaternas fel att vi har en svag och oförberedd regering.

Finanspolitiska rådet, en av regeringens egna expertmyndigheter, dömer ut regeringens ekonomiska politik och säger att den hotar 30 000 jobb.

Socialdemokraternas höjda arbetsgivaravgifter för unga kommer att minska företagens vilja att anställa unga, vilka i regel har mindre erfarenhet, och det kommer framför allt att slå mot ingångsjobb för ungdomar i tjänstesektorn. Regeringen säger sig värna om företagen, men S-ledamöterna använder gammal vänsterretorik, som skulle få Jonas Sjöstedt att jubla, när de kallar lägre skatt på ungas jobb för ”kontantöverföring till företag”. En regering som vill förbättra företagsklimatet är knappast trovärdig, när man drämmer till med en skattechock på ungas jobb som motsvarar flera procents höjd bolagsskatt.

Regeringen föreslår också att skattereduktionen för Rut- och Rot-tjänster begränsas, sektorer som är särskilt viktiga för grupper som annars befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden.

De här åtgärderna kommer att strama åt efterfrågan samtidigt som de försämrar förutsättningarna för de företag som vill anställa. Jobbtillväxten hotas att bromsas från två håll. I ett läge då fler reformer behövs för att stärka sysselsättningen och minska utanförskapet går regeringen åt motsatt håll och försvårar och fördyrar jobbskapande.

Regeringen vill göra det dyrare att anställa yngre och äldre samtidigt som de inkomstskattehöjningar som aviserades i budgetpropositionen för 2015 riskerar att drabba över en miljon löntagare.

Moderaterna föreslår en rad åtgärder för att sänka trösklarna till arbetsmarknaden för dem som har svårt att komma in, bland annat rätt till komvux för alla behöriga, yrkesintroduktionsanställningar och matchningsanställningar för långtidsarbetslösa och enklare företagande för utrikes födda. Det handlar om att i många steg hjälpa fler till jobb, inte att med stora steg försämra företagsklimatet.

Regeringens vision om att Sverige kommer att ha EU:s lägsta arbetslöshet kommer att stanna på just visionsstadiet, om regeringen får bestämma politiken. Till och med Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering har dömt ut den som orealistisk. Vi behöver inte fler hinder för jobbskapande utan fler lösningar på hur jobben ska bli fler, lösningarna lär dock inte komma från de rödgröna.

Läs mer om