Kulturarvsplanen måste bli tydligare

Vadstena behöver en mycket mer konkret kulturarvsplan, menar debattörerna från Centerpartiet.

Fågelsjön Tåkern hör till Vadstenas kulturarv, påpekar skribenterna.

Fågelsjön Tåkern hör till Vadstenas kulturarv, påpekar skribenterna.

Foto: Sune Johansson

Debatt2018-08-10 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under förra mandatperioden arbetades det fram ett förslag till kulturarvsplan, som var ute på remiss, och skulle antas av kulturnämnden 28 oktober 2014. Eftersom dåvarande kultur- och utbildningschef blev sjukskriven och senare avslutade sin tjänst under hösten fattades det inget beslut i dåvarande kulturnämnd. Det arbetsmaterial som då fanns skulle kompletteras på några punkter. Förslaget var konkret och beskrev Vadstenas rika kulturarv på ett bra sätt.

Efter majoritetsskiftet kom förslaget till kulturarvsplan mer eller mindra i glömska och ett nytt arbete påbörjades under senaste vintern med en ny kulturarvsplan. Man höll ett par medborgardialoger och sedan påbörjades skrivandet av en ny kulturarvsplan vilken det var meningen att kommunstyrelsen skulle anta på sitt möte 13 juni 2018 efter att den hade antagits av kultur- och utbildningsnämnden 4 juni 2018.

I kommunstyrelsen yrkade Anders Agnemar att den skulle ut på en bred remiss och så blev beslutet.

Det föreliggande förslaget beskriver mest vad som händer på central och regional nivå och hänvisar till en massa utredningar. Det är väldigt lite beskrivet om Vadstena kommuns rika kulturarv.

Ta till exempel Tåkerns utveckling till den fågelsjö, som den är idag där människans hand har påverkat utvecklingen.

Ett annat exempel är det rika föreningsliv som finns i Vadstena. Flera föreningar har varit verksamma över 100 år. Föreningslivet nämns bara som i förbigående.

Den Engholmska fågelsamlingen, som är unik, finns inte omnämnd under museerna.

Anders Hedeborg skriver i MVT 6 juli: ”Efter tidigare misslyckanden med en bred samling kring en plan är det därför ett viktigt och bra jobb som nu lagts ner av kultur- och utbildningsnämnden och som nu, således, är ute på remiss.” Att den förre kultur- och utbildningschefen blev sjuk och avslutade sin tjänst kan väl inte ses som ett misslyckande utan en olycklig omständighet.

Det nuvarande förslaget till kulturarvsplan måste skrivas mycket mera konkret och inte ligga på den höga abstraktionsnivå som den nu är skriven på. Jämför gärna med Ödeshögs kulturarvsplan, som är konkret och lättillgänglig.

Jan Engholm (C)

Gun Jansson (C)

Läs mer om