Svar på ”Oacceptabla köer i Motala” 16/1.
I en debattartikel häromveckan målar Kjell Fransson (L) och Gun Jareblad (L) upp en verklighetsbild som inte stämmer. Visst är det som så att den sociala omsorgen står inför stora utmaningar. Demografin förändras och vi lever längre. Men lösningen finns inte hos Liberalerna. Att införa LOV för särskilt boende trollar inte bort utmaningarna. Då skulle fler än 9 kommuner i Sverige ha prövat det. Lösningen finns i ett digert arbete som genomsyras av en solidarisk värdegrund.
När vi tog över styret från det forna minoritetsstyret, Nystart Motala, så fanns det inga visioner. Inga framtida planer eller satsningar i investeringsbudgeten att bygga vidare på. Inga fler vårdboenden planerade för igångsättning. Man hade under sina fyra år vid makten byggt Solbacken och sedan var det bra. Man invigde Hallen 2010, precis när man avgick, utan en krona i finansiering. Är det vad Fransson och Jareblad menar med verkstad, framförhållning och ekonomisk hållbarhet? Det framstår som tunt i jämförelse med vad Solidariskt Motala åstadkommit under 7 år.
Det första vi i Solidariskt Motala gjorde var att vi tog fram en strategi, en vision om framtidens Motala, som vi sedan kunde börja arbeta efter. Vi planerade för långsiktiga investeringar, anpassade efter demografiutvecklingen. Sedan dess har vi gjort en total ombyggnad av Strandvägen med 34 moderna lägenheter. Skapat möjligheter för parboende, så att människor som delat hela sina liv kan få åldras tillsammans. Vi har byggt ett seniorboende på Båtsmansgatan, 4 nya gruppboenden för funktionshindrade och ett serviceboende för LSS. Vi planerar också för 3 nya vårdboenden, där det första står i startgroparna. Det är vad vi kallar verkstad.
Det är anmärkningsvärt att Liberalerna talar om ideologiska låsningar och att Socialdemokraterna skulle vara toppstyrda av Vänsterpartiet. Socialdemokraterna arbetar, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet, för ett Motala där man kan åldras gott och tryggt. Därför satsar vi långsiktigt.
Vinster i välfärden är en fråga som engagerar, men man bör vara väl medveten om att 70 procent av Sveriges befolkning vill begränsa vinsterna i välfärden. Kjell Fransson brukar framhålla vikten av medborgardialog, nu är det kanske dags att Liberalerna lyssnar på vad en majoritet av svenskarna vill. Vi kan inte lägga ut all verksamhet på privata aktörer, då förlorar vi rådigheten över skattemedlen och vår långsiktighet går förlorad.
Det finns en föreställning om att korttidsplatserna är ett självändamål. Så är inte fallet. Frågar man den enskilde är önskemålet allt som oftast att man vill komma hem så fort som möjligt. Vi måste också komma ihåg att man har egen beslutanderätt gällande sin egen hemgång. Med anledning av detta, för att stödja den enskildes behov och stötta anhöriga, har vi tagit beslut om trygg hemgång. För vi lyssnar på medborgarna. Med tanke på att Liberalerna närmar sig riksdagsspärren kanske Fransson och Jareblad också borde göra det?
Anne-Lie Liljedahl (S)
socialnämndens ordförande
Camilla Egberth (S)
kommunstyrelsens ordförande