Alla vi som gick i skolan mellan 1960- och 1980-talet minns de färgglada plastmuggarna som hängde ihop med besöken av fluortanterna. Besöken gav oss inte bara ett samlarobjekt och gemensamma minnen utan också bättre tandhälsa. Fluortanten försvann på 1990-talet och på senare år har tandhälsan bland barn försämrats.
De så kallade fluortanterna, som alltså var tandhygienister och tandsköterskor som delade ut fluorsköljning, var ett obligatoriskt inslag i skolorna under de här åren. Ingen fick smita undan – och det gav resultat.
Tack vare de obligatoriska sköljningarna och föreläsningarna i tandvård förbättrades tandhälsan i hela landet. Den förbättringen har fortsatt bland den äldre befolkningen men på senare år syns alltså ett olyckligt trendbrott bland barn. Andelen kariesfria 6-åringar hade minskat med tre procent 2015 jämfört med 2010. Även andelen kariesfria 12-åringar hade minskat 2015.
Tyvärr ser man också att det finns stora skillnader i olika grupper av befolkningen. Precis som med hälsan i allmänhet så är det människor utan höga inkomster så drabbas av en försämrad tandhälsa. Det är skillnad mellan rik och fattig, mellan stad och land och mellan svenskfödd och utlandsfödd. Vem du är och var du kommer ifrån syns i munnen redan när du är barn. Så kan vi inte ha det.
Tandhälsan är till exempel sämre i de fyra nordligaste länen i Sverige, vilket tros bero på de långa avstånden och brist på tandläkare.
Det är en oroväckande utveckling. Dåliga tänder kan dels orsaka mycket smärta, dels leda till flera olika följdsjukdomar. Alltmer forskning visar på kopplingen mellan munhälsa och hälsan i övrigt. Dåliga tänder i barndomen kopplas till sämre hälsa i vuxen ålder.
På grund av den negativa utvecklingen som märktes av redan på 2000-talet har fluortanten åter börjat besöka vissa skolor. I Stockholms län startade Folktandvården 2004 ett basprogram för kariesprevention där fluortanter och fluormän undervisar alla barn i förskoleklasser och årskurs 5 om friska tänder varje år. Även andra län har återuppväckt fluortanten. I Västerbotten besöker fluortanter en hel rad kommuner och i Tärnaby – där man aldrig slutade med fluortanter – har barnen den bästa tandhälsan i länet.
Tandhälsan är viktig – vi behöver våra tänder livet ut. Eftersom det skett en generell försämring i tandhälsan hos barn anser Vänsterpartiet att det även krävs en generell insats. Alla barn och ungdomar behöver god tandhälsa och därför behövs insatser på alla skolor. Därför kommer vi i höstens budgetförhandlingar med regeringen kräva en satsning på fluortantens återkomst i hela landet.