Låt oss samverka över partigränser

Vättern bör ha status som riksintresse för dricksvattenförsörjning, skriver S-politiker.

Vättern vid Hästholmens hamn med Omberg i bakgrunden.

Vättern vid Hästholmens hamn med Omberg i bakgrunden.

Foto: Åke Karlsson

Debatt2019-09-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det verkar finnas goda möjligheter att arbeta över partigränserna för att fortsätta och förstärka skyddet av Vätterns vatten för framtiden. Från socialdemokratisk sida ser vi mycket positivt på detta. Låt oss samverka och gemensamt kraftsamla!

Vätterns vatten är en historisk livsnerv för våra kommuner, såväl som regionalt och nationellt, med stor betydelse för liv och arbete, för kultur, upplevelser och fiske. Vättern förser uppemot 300 000 människor med dagligt dricksvatten och ännu fler i en nära framtid.

Ett viktigt steg nu är att möjliggöra att nationellt betydelsefulla vattentäkter såsom Vättern kan utpekas som riksintresse för dricksvattenförsörjning. Genom en laglig möjlighet att utpeka viktiga vattenresurser som riksintresse kan avvägningar mot till exempel exploateringar, värden och riksintressen låtas göras. Vi som förtroendevalda måste svara på människors oro och bidra med det som är möjligt på det politiska planet.

Även om Vättern är skyddad genom miljöbalken och EU:s vattendirektiv så vill vi gå vidare. Ett riksintresse är en utpekad anläggning som anses viktig ur ett nationellt perspektiv. Lagen måste ändras så att även Vättern kan omfattas – liksom för ett flertal andra stora nationella vattenresurser såsom Bolmen, Mälaren och Göta älv.

Vi vill också gå vidare med miljöövervakning och så kallade screeningar (tidiga varningssystem av hur det står till i miljön). Vi behöver mäta och undersöka för att veta vad som pågår, för att tidigt kunna vidta åtgärder innan det uppstår som ”problem”. Arbetet med att till exempel sanera förorenade områden behöver intensifieras. Allt detta kräver såväl kunskap som resurser och tålamod.

Vi vill särskilt peka på tre utmaningar för Vättern som måste begränsas för att vi ska med gott samvete ska kunna lämna över Vättern till kommande generationer:

• miljögifter

• klimatförändringar

• främmande arter

Att många enas om Vätterns framtid är bra. Vi måste förstärka samverkan över kommun- och länsgränser och tillsammans med näringsliv och ideella organisationer ta gemensamt ansvar. En del av samverkan sker idag inom Vätternvårdsförbundet – en ideell förening som leds av fyra länsstyrelser, flera kommuner, försvaret, näringsliv, fisket etc – sammanlagt ett femtiotal medlemmar.

Här samlas gedigen forskning, kunskap och gemensamt ansvarstagande som efter mer än ett halvt sekels obruten verksamhet är och har varit en förutsättning för Vätterns miljötillstånd idag. Här finns den samverkansyta som förordas inom svensk vattenförvaltning och inom EU.

Vi menar därför att Vätternvårdsförbundets arbete bör utvecklas för ytterligare forskning och bättre kommunikation med medborgarna. Det här är ett ambitiöst åtagande som kräver samarbete mellan partierna. Socialdemokraterna vill ta sitt ansvar i detta.

Johan Andersson (S)

riksdagsledamot Östergötland

Anders Hedeborg (S)

kommunalråd, Vadstena

Elias Georges (S)

kommunalråd i opposition, Motala

Anders Karlsson (S)

gruppledare, Ödeshög

Läs mer om