I dag den 22 maj infaller den biologiska mångfaldens dag. Ännu en i raden av ”dagar” som ska uppmärksammas tänker du kanske. Varför finns den biologiska mångfaldens dag? Kort sagt är det livsviktigt att vi förstår vad som händer när den biologiska mångfalden hotas.
Variationsrikedomen i naturen, bland växter, insekter, fåglar och andra djur bildar tillsammans det ekosystem som människan också är en del av. När balansen rubbas genom att arter försvinner påverkar det hela systemet. Förändrade livsmiljöer genom mänsklig påverkan, till exempel vägbyggen, kemisk ogräsbekämpning eller förorenande utsläpp är några orsaker. Det finns ett myller av arter och forskarna har långt kvar att ge svar på vilka effekterna blir av att vissa arter dör ut. Kanske får vi fler skadeinsekter när den art som slås ut gör att balansen inte längre finns?
En sak vet vi säkert, att bin och humlor är viktiga för bra skördar. I Sverige är det dessa arter som betyder mest för pollineringen, som gör att det blir nya frön och ofta också frukter och bär. I Sverige finns cirka 270 arter vilda bin och humlor och ungefär en tredjedel av alla arterna står med på Artdatabankens rödlista, vilket betyder att forskarna bedömer att dessa arters överlevnad är hotad. Det är en oroande utveckling.
Förutom att artrikedomen är viktig för hela ekosystemet så uppskattar vi variationen i naturen. Även om vi inte känner till alla namn och hur olika arter påverkar varandra så kan vi med våra sinnen njuta av variationen. Vi kanske inte tänker på den skönsjungande fågelns eller den vackra fjärilens betydelse för balansen utan bara upplever dem. Vi saknar dem om de försvinner.
För några år sedan undersöktes Motalabornas fritidsvanor och önskemål. Då kom natur- och friluftsliv högt. Många uppskattar de tätortsnära naturområdena dit man lätt kan ta sig, även till fots eller med cykel. I kommunen finns 20 naturreservat varav två, Staffanstorp och Sjöbo-Knäppan är de mest tätortsnära. Syftet med reservaten är att skydda speciellt värdefulla arter genom föreskrifter och varsam skötsel. Snart kommer Motala att få ett ytterligare tillskott då kommunstyrelsen beslutar att Karshults naturreservat ska bildas. Genom att inrätta reservatet vill länsstyrelsen och kommunen värna den värdefulla ädellövskogen och de arter som finns där. Samtidigt innebär det att ett vackert område vid Borens strand blir tillgängligt för besökare.
Naturen har en läkande kraft när tempot i samhället ökar. Genom att inrätta naturreservat görs en insats för såväl den biologiska mångfalden som människors välbefinnande. Miljö och hälsa går hand i hand.
Agneta Niklasson (MP)
ordförande i tekniska nämnden
Elias Hallén (MP)
ledamot i bildningsnämndens kultur- och fritidsutskott