Målet har varit bättre valuta för pengarna

Målsättningen har varit att använda resurserna på ett effektivare sätt och att medborgarna ska få en bättre valuta för kommunalskatten, skriver Alliansens företrädare i Motala.

Godegårds skola har återöppnats och dialogen med byalagen har intensifierats, konstaterar Alliansens företrädare.

Godegårds skola har återöppnats och dialogen med byalagen har intensifierats, konstaterar Alliansens företrädare.

Foto: Henrik Gedda/arkiv

Debatt2019-12-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under 2019 har den övergripande målsättningen för Alliansens i Motala varit att öka effektiviseringen av den kommunala verksamheten. Det har inneburit omprövningar och i vissa fall nedprioriteringar av verksamheter. 

Samtidigt har vi genomfört många positiva förändringar inom Motala kommun. En ny lokal utvecklingsplan för Motala kommun har tagits fram med fokus på en sund ekonomi, tillväxt i hela Motala, skola och omsorg av god kvalitet, ett stärkt arbete för integration och jämlikhet samt ökad trygghet.

När Alliansen tog över ledningen för Motala kommun för ett år sedan, förändrades förutsättningarna radikalt. Denna förändring delar vi med de flesta andra kommuner och regioner i landet. Högkonjunkturen började klinga av för ett år sedan med en lägre skatteökningstakt som följd. 

Samtidigt ökar behoven inom äldreomsorg och hemtjänst, då antalet personer över 80 år ökar dramatiskt. Även antalet barn och ungdomar ökar. Till detta kommer också ett eftersatt underhåll av gator, cykelvägar, belysning, broar, fastigheter, mm. Detta kräver mer resurser. Samtidigt ökar den arbetsföra befolkningen i en mycket liten utsträckning. 

Om inget görs kommer gapet att öka alltmer mellan behov och resurser. Då står vi inför stora underskott i kommunen eller höjd kommunalskatt. Det vill vi undvika.

Därför satte Alliansen igång ett omfattande arbete att effektivisera verksamheterna i kommunen från dag ett. Vi har ökat kompetensen hos våra medarbetare så att vi nu får korrekta och täta ekonomiska rapporter. På så sätt kommer vi att få vi rätt underlag när beslut ska fattas. 

Vi har påbörjat arbetet att ta fram en långsiktig investeringsplan för att få grepp om vilka reinvesteringar som krävs under det närmaste decenniet för att undvika kapitalförstöring. 

Taxor och avgifter har höjts som inte har justerats på många år. I fortsättningen ska höjningarna ske i takt med prisökningarna för att undvika chockartade höjningar. Vi har sålt fastigheter som inte tillhör kärnverksamheterna. Därmed slipper vi årliga drifts- och underhållskostnader och framtida reinvesteringar. Dessutom får vi också en slant vid försäljningarna, men de är dock i de flesta fall inte så stora, då fastigheterna ofta har ett starkt eftersatt underhåll.

Alliansen har också omprövat verksamheter, vilket har inneburit omstruktureringar eller nedläggningar. Till exempel har Hallen lagts ner. Istället har vi satsat mer resurser på fältsekreterare och annan personal för att öka det förebyggande arbetet bland barn och ungdomar. 

Vi ser över antalet kommunala fordon så att de används optimalt. Vi har inlett ett arbete att med de begränsade resurser vi har att försköna parker och torg, så att de blir inbjudande oaser. Vi har fattat beslut om att öka andelen närproducerad mat i kommunens kök. 

Ett flertal energibesparande åtgärder har genomförts som t ex byte till energieffektiva pumpar i vattenverket i Råssnäs och översyn av temperaturer i kommunens lokaler, vilket minskar energikostnaderna. Kretsloppet av näringsämnen har ökat genom ett renare avloppsslam som kan spridas som gödselmedel på åkermark. 

Godegårds skola har återöppnats och dialogen med byalagen har intensifierats. Vi har tagit ett beslut om en bred behovsanalys avseende våra idrottsanläggningar. En förstudie för utveckling av kommunens för- och grundskolor i Borensberg med omnejd har inletts och arbetet med omdaningen av Stora torget har påbörjats.

Detta var ett axplock vad vi har gjort under det gångna året. Vår målsättning har varit att vi därmed ska ha använt resurserna på ett effektivare sätt och att medborgarna ska få en bättre valuta för den kommunalskatt som de betalar. Vi gick till val på att förvalta och utveckla kommunen på bästa sätt och det ansvaret tänker vi fullfölja. 

Kenneth Söderman (L), tjänstgörande ordförande i kommunstyrelsen
Mark Henriksson (M), ordförande i  bildningsnämnden
Maths Andersson (L), ordförande i socialnämnden
Caroline Unéus (M), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden
Bengt-Åke Karlsson (C), ordförande i tekniska servicenämnden
Erik Forslund (KD), gruppledare