Marit Paulsen (FP) aviserade på partiets Liberala riksmöte i Västerås för ett par veckor sedan, att hon av hälsoskäl avser att avsluta sin politiska karriär som EU-parlamentariker. Men först när hon, förhoppningsvis i höst, har fått igenom en EU-lag som för första gången någonsin slår fast sambandet mellan djurs välbefinnande och folkhälsan, och som är ett viktigt steg i kampen mot antibiotikaresistensen hos djur och människor.
Varje djurhållare kommer att vara skyldig att tillämpa principerna om god djuromsorg och en ansvarsfull användning av veterinärmedicin. Det kommer alltså inte längre vara möjligt för andra länder att "maskera" en dålig djurhållning med antibiotika!
Djurhållare och andra centrala aktörer såsom uppfödare blir också skyldiga att snabbt larma myndigheterna om de ser tecken på en smittsam djursjukdom för vilda djur och herrelösa hundar, som inte står under direkt kontroll av någon. Detta är myndigheternas ansvar och även deras smittskyddsåtgärder måste utföras på ett humant sätt som inte orsakar djuret onödig smärta, stress och lidande.
I dag på Europadagen den 9 maj kan det vara av intresse att notera ett axplock av Marit Paulsens övriga insatser som EU-parlamentariker under elva intensiva år.
Under hennes första mandat period i Bryssel mellan åren 1999-2004 lyckade hon stoppa ”kannibalismen” inom djurhållningen och förbjuda användningen kadavermjöl i foder och livsmedel. Hon medverkade till att bygga upp livsmedelssäkerhetsmyndigheten EFSA. Hon gav även hela EU en ”svensk” salmonellakontroll, som gäller från och med 2008, vilket enligt EFSA:s beräkningar bidrar till att EU:s medlemsländer sparar 3 miljarder euro per år i minskade sjukvårdskostnader.
Under hennes andra mandatperiod i Bryssel 2009-2014 lyckades hon ytterligare stärka djurskyddet i Europa genom ett permanent samordnat nätverk av djurskyddsinstitutioner i Europa. Detta sker under ledning av Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. SLU rankas för övrigt som det 13:e bästa av 300 jordbruksuniversitet i världen.
Hon lyckades även att få de nya EU-reglerna för landsbygdsutveckling att bland annat omfatta stöd till lokala slakterier, korta livsmedelskedjor, samt rådgivning och kunskapsöverföring om en god djurhållning.
Som liberal EU-politiker har hon alltid arbetat för ett öppet och tolerant Europa. En enskild EU-parlamentariker har oftast större möjlighet att driva egna frågor än en ledamot i Sveriges riksdag. Marit Paulsen har verkligen visat under sina elva år i Bryssel att det går att sätta bestående avtryck av sitt politiska engagemang som gagnar alla EUs medborgare.