I Vadstena har vi under några år diskuterat att bygga så kallade trygghetsboenden. Det är en boendeform som riktar sig till äldre personer som kan känna sig otrygga, oroliga eller ensamma i sina nuvarande bostäder.
Krav på trygghetsboenden är bland annat att hyresgästerna ska ha tillgång till en gemensamhetslokal, värd/ värdinna ska finnas som stöd för aktiviteter, och det ska finnas möjligheter till gemensamma måltider. I boenden som vi har sett fanns egen balkong eller altan, gemensamt gym och också matplatser med mera utomhus. Det har också funnits frivillig delaktighet i matlagning, diverse aktiviteter och till och med vinkvällar.
Idén om trygghetsboenden kommer från Äldreboendedelegationen och en rad olika exempel på innehåll och driftsformer har utvecklats i Sverige. Naturligtvis mot bakgrund av att en åldrande men också friskare befolkning kräver eller efterfrågar detta. I de kommuner som infört trygghetsboenden noterar man att det är populärt och på sina håll är köerna långa. Allt talar för trygghetsboenden i Vadstena skulle bli ett bra komplement i det utbud av bostäder vi kommer att ha.
I samband med etableringen kommer vi också att verka för att ett trygghetsboende i någon form ska kunna etableras i södra kommundelen, till exempel i Borghamn. Detta skulle kunna vara ett mycket bra alternativ för de som bor i trakten.
Det är viktigt framhålla att detta inte är någon kommunal vård- och omsorgsform utan man bor med privat kontrakt i respektive lägenhet. Man har självklart rättighet som alla andra till biståndsbedömning och hemtjänst.
I det program vi enades om lyfte vi fram behovet av att skyndsamt ge tillgång till denna boendeform i Vadstena. Det gäller då att snabbt få fram lämplig och central mark med närhet till affärer, kollektivtrafik, promenad och folkliv. För detta pågår nu ett intensivt arbete.
Vi vet att efterfrågan är stor och hoppas på en byggstart redan våren 2018.
Magnus Gustafsson (S)
ordförande i socialnämnden
Gunilla Edenberg (M)
ledamot socialnämnden
Tommy Kennberg (MP)
gruppledare