Riskerar falla platt till marken

Replik till Kew Nordqvist (MP) och Mats Johannesson (MP).

Foto: Seth Perlman

Debatt2014-12-24 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till Kew Nordqvist (MP) och Mats Johannesson (MP) i MVT den 6 december.

Det är nästan rörande att läsa att debattörerna Nordqvist (MP) och Johannesson (MP) ”uppskattar de ansträngningar svenska bönder gör för att få ett mer miljöanpassat svenskt jordbruk och även förbättra djurvälfärden”. Men fagra ord hjälper inte de lantbrukare som tvingas lägga ner sin verksamhet på grund av det ohållbara bondekretsloppet som stavas: Högre kostnader och krav på produktion än i omvärlden – livsmedelsimport för att konsumenterna vill ha lägre pris på maten - dålig lönsamhet för den enskilde lantbrukaren.

Problemet är nämligen att det ekonomiskt hållbara lantbruk som skribenterna efterlyser faller platt till marken om de skatter och krav som S/MP-regeringen vill införa blir verklighet. Det kan till och med få till följd att importen av livsmedel blir ännu större än idag medan lantbruken överges helt. Den Sörgårdsidyll som MP vill uppnå är inte norm i EU och Konjunkturinstitutet har funnit att svenska lantbrukare redan i dag bär 10 procent högre produktionskostnader än kollegorna i övriga EU. Det är inte hållbart. Självklart ska vi behålla det miljöanpassade och djurvänliga jordbruk vi har, men att ensamma gå längre i dessa ansträngningar då vi redan har ett av världens mest resurseffektiva jordbruk är oansvarigt.

Vi håller med om att Greppa Näringen har varit ett effektivt sätt för att medvetandegöra lantbrukare om att få koll på ”sitt näringsläckage”. Det arbetssättet tror vi kommer att fortsätta och förhoppningsvis exporteras till övriga Östersjöländer. När skribenterna oroar sig för utsläpp och lägger all skuld på konstgödselkväve är man dåligt påläst. Enligt försök vid odlingar i Halland och Västra Götaland kan forskare vid Lantbruksuniversitetet konstatera att ekologisk odling ger ett större kväveläckage jämfört med konventionell odling, beräknat per kilo skördad gröda. De fann dessutom att mest kväve läcker från ekoodlare som inte har djur och där grödornas behov av kväve tillgodoses med så kallad gröngödsling. Liknande resultat visar 18-åriga försöksstudier från Skåne.

Faktum kvarstår. Om vi vill ha kvar öppna landskap, en levande landsbygd och aktiva lantbrukare, då kan vi inte lägga på mer skatter på svensk livsmedelsproduktion, i synnerhet då det inte ens gynnar miljön.

Läs mer om