Skydda barnen och de äldre – stärk registerkontrollerna

Kan vi verkligen acceptera att personer dömda för grova brott får arbeta med våra mest utsatta? Nej. Trygghet för våra barn, äldre och personer med funktionsnedsättning måste alltid komma först. Regeringens förslag om utökade registerkontroller vid anställningar i kommuner är ett steg i rätt riktning – men det räcker inte för att verkligen skydda de mest utsatta, vilket vi trycker på i vårt remissvar till regeringen.

Registerkontrollerna bör skärpas. Det menar majoritetsföreträdare i Motala kommun.

Registerkontrollerna bör skärpas. Det menar majoritetsföreträdare i Motala kommun.

Foto: Lina Handberg/arkiv

Debatt2025-03-07 18:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förslaget att kommuner ska kunna kontrollera om arbetssökande har dömts för allvarliga brott är bra, men det bör gälla fler verksamheter. Det handlar inte bara om trygghet för enskilda utan även om att stärka säkerheten och stabiliteten i kommunens verksamhet i stort. Motala kommun ställer sig helt bakom detta förslag, eftersom det kan bidra till att förebygga situationer där kommunen blir sårbar i kris eller när viktig samhällsservice ska upprätthållas.

Vi anser också att arbetsgivare ska få göra registerkontroller under en pågående anställning. Om en anställd inom äldreomsorgen döms för ett våldsbrott bör arbetsgivaren få kännedom om detta för att kunna agera – annars riskerar vi att sätta både brukare och kollegor i fara. Det är orimligt att en person kan dömas för ett grovt brott utan att arbetsgivaren informeras – särskilt när det handlar om utsatta grupper.

Samtidigt måste vi förenkla rekryteringsprocessen. Vi föreslår att kommunerna, med arbetssökandes samtycke, ska kunna inhämta registerutdrag direkt – utan onödiga förseningar. Idag tar registerutdrag lång tid, vilket kan leda till att kvalificerade kandidater går till andra arbetsgivare.

Sammanfattningsvis ser vi förslagen i remissen som ett viktigt steg för att öka tryggheten i våra verksamheter. Vi uppmanar regeringen att ta till sig våra synpunkter och utveckla förslagen ytterligare, så att vi kan skapa en ännu tryggare arbetsmiljö där barns, äldres och andra utsatta gruppers säkerhet alltid sätts i första rummet.