Slarva inte bort begåvningar

För att bibehålla ett välmående näringsliv måste Sverige vara ett land där människor med stora drömmar och höga ambitioner vill leva och verka, menar Bitgitta Ohlsson.

Konkurrens. Sverige måste vara ett land som både attraherar och kan behålla begåvad arbetskraft, skriver Birgitta Ohlsson.

Konkurrens. Sverige måste vara ett land som både attraherar och kan behålla begåvad arbetskraft, skriver Birgitta Ohlsson.

Foto: Bertil Ericson/TT

Debatt2017-08-12 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Vi behöver människor som drömmer omöjliga drömmar, som ibland lyckas, ibland misslyckas, men som har den ambitionen” .

Så har Frankrikes nya socialliberala president Emanuel Macron skrivit. Och när jag hör Macrons ord om ambitiösa människor tänker jag på UsmanAsif, Dominic UcheEmenike och stjärnprogrammeraren TayyabShabab. Ni har säkert läst om dessa personer i tidningarna under sommaren. Bara några av många tragiska exempel på hur en stelbent svensk byråkrati utvisar arbetande människor som betalar skatt och bidrar till samhället. Det är något verkligt fundamentalt fel i svensk politik när arbetande människor utvisas.

Men jag tänker också på östgötska Elin Elkehag. För mig är hon egentligen lillasyster till en av mina skolkamrater Hanna på radhusgatan i Tokarp, Linköping. Envis, enträgen och energisk. Jag är fullkomligt övertygad om att det är just dessa egenskaper som sken så starkt redan i barndomen tagit henne dit hon är i dag.

I dag bor Elin i Kalifornien. Hon grundade sitt hårdvarubolag Stilla på hundra dagar. Nu har hon fått med sig en rad tunga investerare och beskrivs som en av våra mest spännande unga nya företagare i techbranschen. Hennes produkt Stilla är en liten rörelsedetektor som kommer att slå världen med häpnad och vaktar våra väskor, barnvagnar och prylar. Och Elin är inte ensam från vårt Östergötland i denna bransch. XMReality börsnoterades nyligen som är en AR-startup som gått genom inkubatorn Lead. AMRA vann Di Digital startup tour. Spotscale är ett intressant företag som gör 3D-modeller med hjälp av drönare.

När jag tänker på Elin Elkehag, UsmanAsif, Dominic UcheEmenike och TayyabShabab så känner jag hur deras olika historier mycket är samma kod för Sveriges möjligheter och framtid. En nyckel för välutvecklade länder att hålla sig längst fram i den globala konkurrensen är nämligen att attrahera, men också behålla ”the-best-andbrightest” globalt. Att unga talanger från när och fjärran även fortsatt ser Sverige som ett spännande, modernt och utvecklande land att verka i. Kom i håg att vi sällan konkurrerar med de allra högsta lönerna här i Sverige, men däremot är vi i topp när det gäller jämställdhet, frisk luft, pedagogiska förskolor, rent vatten, tolerans och en liberal livsstil. Värden som dynamiska människor i kreativa näringar och växande företag ofta brukar värdesätta högt.

Men det är lika viktigt att begåvningar med rötter här - som efter sitt företags resa ute i världen - även kan se en framtid i Sverige. Tappar Sverige denna attraktionskraft både inåt och utåt ser det dystert ut för våra företag och därmed också vår för välfärd som är beroende av ett friskt näringsliv med många jobb som genererar många skattebetalare.

Sverige måste som Macron sa vara ett land där människor, oavsett bakgrund, får ha stora drömmar och höga ambitioner. Då har vi varken råd med kompetensutvisningar eller att vi slarvar bort begåvningar oavsett vilken plats de fötts på.

Global konkurrens

Läs mer om