Steg framåt för landsbygden

Det är dags att man lever upp till kommunens landsbygdsutvecklingsprogram, skriver Jan Gyllenhammar (KD).

Jan Gyllenhammar. KD:s gruppledare i Motala skriver om partiets syn på landsbygden.

Jan Gyllenhammar. KD:s gruppledare i Motala skriver om partiets syn på landsbygden.

Foto: Jens Bollius

Debatt2018-01-30 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kristdemokraterna vill att människor ska kunna bo och leva i hela Motala kommun. Genom landsbygdens produktion av bland annat livsmedel, energi och naturmaterial skapas förutsättningar för tillväxt i hela landet. Förvaltarskapstanken genomsyrar vår syn på landsbygdens gemensamma resurser. Natur och miljö ska förvaltas ansvarsfullt så att nästkommande generationer kan ta över ett hållbart samhälle. Kristdemokraterna vill ha fungerande service så som barnomsorg, skola, sjukvård och infrastruktur i hela kommunen. Det är även väsentligt att företag får goda förutsättningar att växa och utvecklas.

En levande landsbygd innebär för mig att människor i alla åldrar lever och verkar på landsbygden i hela kommunen. Det är en miljö där mångfalden av människor och natur tas tillvara och där grupper, företag och föreningar utvecklas. En levande landsbygd tryggar en socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar utveckling. Naturen och den biologiska mångfalden blomstrar genom ett aktivt förvaltarskap. En levande landsbygd bygger på ett naturligt beroende och ett ständigt utbyte mellan stad och land.

Den negativa trenden måste vändas. I detta inlägg presenteras förslag i syfte att utveckla landsbygdens otroliga potential.

Det är dags att man lever upp till kommunens landsbygdsutvecklingsprogram.

- att det ska tas fram tydliga värden på ekosystemtjänster och att dessa tydliggörs i budgetarbete på alla nivåer.

- uppmuntra till att lokala kontrakt sluts mellan handlare, konsument och producent genom att resurser i landsbygdsprogrammet kan användas för att utveckla instrument och riktlinjer för utformningen av sådana kontrakt.

- att det genomförs en förändring och att en tydlig struktur skapas för de offentliga resurser som är riktade mot landsbygden och landsbygdsföretagen.

- att en översyn görs vad gäller utvecklingsmöjligheter inom kommunen utifrån skillnaderna mellan bygder med respektive utan lokala banker. Speciellt i områden som är i avsaknad av bredband och fiber.

- att kommunernas näringslivskontor, där det är relevant, ska arbeta aktivt med lantbruks- och landsbygdsföretagen eftersom de har stor betydelse för bygdens utveckling.

- att det ska finnas minst en servicepunkt i varje kommun.

Jan Gyllenhammar (KD)

gruppledare