âSveriges billigaste matkasseâ reklamförs av matbutiker och mathandlare online. En otidsenlig affĂ€rsidĂ©. Matens lĂ„ga pris Ă€r idag ett hĂ„llbarhetsproblem eftersom mĂ„nga lantbrukare inte har tillrĂ€cklig lönsamhet för att vidta önskade miljöÄtgĂ€rder.
Idag Ă€r det inte kunskapsbrist som begrĂ€nsar böndernas miljöarbete, snarare jakten pĂ„ den billigaste livsmedelsrĂ„varan. Vi vet hur vi kan minska övergödning av vattendrag, hur vi kan öka biologisk mĂ„ngfald och minska klimatpĂ„verkan men de Ă„tgĂ€rderna mĂ„ste ocksĂ„ finansieras. Det Ă€r dags att införa âSveriges hĂ„llbaraste matkasseâ.
Bra mat mÄste fÄ kosta. Jordbruksverket och LRF:s undersökning bland ett stort antal lantbruksföretag visade att ju större gÄrd, desto fler genomförda hÄllbarhetsÄtgÀrder. Inte för att gÄrden Àr stor utan för att stora gÄrdar oftast Àr mer lönsamma. Det visar att lantbrukare anvÀnder ökad lönsamhet till att investera i hÄllbarhet.
En liten prishöjning för brödlimpan eller spaghettipaketet som kommer lantbrukaren till gagn skulle alltsĂ„ gagna allas vĂ„r miljö. DĂ„ skulle lantbrukarna fĂ„ rĂ„d med fossilfri mineralgödsel, ökat antal lĂ€rkrutor i vetefĂ€lten eller Ă„tgĂ€rder för att lösa risken för övergödning av sjöar och hav. Exemplen Ă€r otaliga och behöver inte pĂ„verka kassakvittot nĂ€mnvĂ€rt. Men dĂ„ Ă€r det viktigt att prispĂ„slaget verkligen gĂ„r dit det bĂ€st behövs â till bonden.
Lantbruket har en pĂ„tagligt sĂ€mre lönsamhet Ă€n andra branscher, sĂ€rskilt bland smĂ„ och medelstora gĂ„rdar. Detta bekrĂ€ftas av Havs- och vattenmyndighetens undersökning av företags betalningsförmĂ„ga för Ă„tgĂ€rder för renare vatten. Undersökningen beskriver dĂ€rtill att lönsamheten Ă€r god i andra delar av matproduktionens vĂ€rdekedja. Det innebĂ€r att bonden, som har störst möjlighet att pĂ„verka hur hĂ„llbar matproduktionen verkligen blir, Ă€r minst lönsam. Att utredare konstaterar ett âgenomförandeunderskott av miljöÄtgĂ€rderâ pĂ„ gĂ„rdarna Ă€r dĂ€rför inte konstigt. Fördelningen av det som matkonsumenten betalar behöver förĂ€ndras eller sĂ„ behövs en prisjustering.
Ett litet pÄslag pÄ matkvittot skulle öka möjligheten för bonden att anvÀnda:
- den modernaste tekniken för precisionsgödsling
- biobrÀnslebaserade pannor för torkning av spannmÄl
- fossilfria biodrivmedel för traktorer och arbetsfordon
- bevattningsdammar och göra odlingarna mer robusta mot torka
Sedan 1970-talet har matkostnaden gÄtt frÄn 25 procent av hushÄllens disponibla inkomst till dagens 12 procent. Maten Àr nu sÄ billig att svensken i snitt slÀnger var femte matkasse. Om vi Àndrar beteende för att halvera matsvinnet till Är 2030 sÄ klarar vi att betala för en verkligt hÄllbar matproduktion utan att det mÀrks i hushÄllskassan.
Prispressade livsmedel pĂ„verkar miljön negativt och om inte fler börjar engagera sig för hur livsmedel produceras kommer âSveriges billigaste matkasseâ att bli dyrköpt i lĂ€ngden.