Tala sanning om vinster i välfärden

Antingen mörkar man medvetet eller så förstår man inte på vilka grunder vinsten beräknas, skriver Kjell Fransson (L).

Kjell Fransson (L) tycker att debatten om vinster i välfärden ofta är osaklig.

Kjell Fransson (L) tycker att debatten om vinster i välfärden ofta är osaklig.

Foto: Sofia Axelsson

Debatt2018-08-21 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänsterpartisten Kerstin Lundberg hävdar att det förutom socialistiska även är många borgerliga väljare som anser att vinsterna i välfärdsföretagen bör begränsas. Det kanske inte är konstigt när statsminister Stefan Löfven lämnar felaktiga uppgifter och Vänsterpartiet aldrig talar om på vilka grunder vinstbegränsningarna beräknas.

Vinstbegränsningen är föreslagen till 7 procent plus statslåneräntan som för närvarande är 0,36 procent. Det blir alltså totalt 7,36 procent. Men i en intervju har statsminister Stefan Löfven hävdat att det blir 9–10 procent inklusive statslåneräntan. Statsministern har således ingen kunskap om hur hög statslåneräntan är. När en företagare hör av statsministern att vinstbegränsningen i praktiken uppgår till närmare 10 procent, kanske denne anser att det är ju ingen dålig vinst, när hen kanske själv i den egna rörelsen ligger på 4–5 procent, eller ännu lägre.

Vinst beräknas i normala fall av omsättningen. Men enligt förslaget beräknas vinsten på det operativa kapitalet som utgörs av maskiner, byggnader med mera. Men dessa företag som berörs har oftast mycket litet operativ kapital. Många har till och med ett negativt operativt kapital då man kan ha en löneskatteskuld vid beräkningstillfället. Det innebär i praktiken att vinsten blir 0–2 procent av omsättningen. Det kan inget företag överleva på i längden. Vinst behövs för att kunna ha en buffert för tillfälliga svackor i verksamheten och för att kunna expandera om man vill det. Det innebär i praktiken att fyra av fem företag inom några år kommer att avvecklas eller gå i konkurs.

När jag talar om för en borgerlig väljare att vinsten inte beräknas på omsättningen utan på det operativa kapitalet och vad det innebär, säger de allra flesta att det hade jag ingen aaaning om och att det är ju orimligt. Vänsterpartiet informerar inte om detta. Antingen mörkar man medvetet eller så förstår man inte på vilka grunder vinsten beräknas. Oavsett vilket är det beklämmande. Lägg därtill en statsminister som i en intervju ger felaktig information. Att införa vinstbegränsning i en marknadsekonomi är helt främmande för oss liberaler. Bättre då att sätta höga och tydliga kvalitetskrav på välfärdsföretagen för då skiljs de dåliga företagen mot de bra på ett naturligt sätt.

Kjell Fransson (L)

kommunfullmäktigekandidat

Läs mer om