För de jobbskapande företagen inom besöksnäringen finns det flera skäl till oro.
Den sänkta arbetsgivaravgiften för unga och oerfarna har fyllt en viktig funktion för företag inom hotell- och restaurang. Dessa är ofta små, har begränsade ekonomiska marginaler och arbetsuppgifter där det är möjligt för någon utan förkunskaper att ”lära på jobbet”.
Det är tveklöst så att ”återställaren” av arbetsgivaravgifter för unga avsevärt kommer höja ribban in på arbetsmarknaden.
Det kan huvudsakligen förklaras i tre punkter:
1. Befintliga anställningar för unga blir dyrare. Det innebär att vissa företag inte får ekonomin att gå ihop och därför kan tvingas säga upp anställda.
2. Det blir dyrare att nyanställa en ung person. Det krävs alltså större marginaler för att ha råd att skapa ett nytt jobb.
3. Äldre med erfarenhet blir attraktivare att anställa. En konsekvens av det blir att den som saknar yrkeserfarenhet ställs utanför.
Arbetslöshet bland främst unga och utlandsfödda – med alla de följdeffekter ett sådant utanförskap riskerar att leda till – har under lång tid lyfts fram som en ödesfråga för framtiden.
Bland nyanställda inom restaurang under år 2012 gick mer än hälften av jobben till personer under 24 år och 3 198 av 8 000 personer var födda i ett annat land än Sverige.
Siffrorna visar tydligt att restaurangbranschen är en otroligt viktig inkörsport till arbetsmarknaden för just unga och utlandsfödda.
Det är mot dessa grupper som fördubblad arbetsgivaravgift slår hårdast.