Vi måste äta mindre kött. Vi blir överösta av argument för att minska vårt köttintag; kött ger oss cancer, kött ger oss hjärt- och kärlsjukdomar, köttindustrin är dålig för miljön och djuren vi äter går en plågsam död till mötes. Ändå fortsätter köttkonsumtionen att öka. Vi svenskar äter idag mer kött än någonsin. Är det möjligt att minska köttkonsumtionen utan att fullkomligt förändra vår livsstil?
Ja, faktum är att det inte alls är särskilt svårt att gå över till att äta mer hälsosamt och klimatsmart. Dagens matvanor har förödande konsekvenser för vår hälsa och miljö. Den intensiva köttproduktionen bidrar bland annat till ett ökat utsläpp av växthusgaser och en ökad mark- och vattenanvändning. I samband med den ekonomiska utvecklingen har köttkonsumtionen ökat drastiskt och svenskar äter idag mer nötkött än EU-genomsnittet.
Det är ingen nyhet att köttproduktion bidrar till miljöproblem. Utsläppen från vår köttkonsumtion är till och med högre än utsläppen från vår bilkörning. Ändå är debatten om att åka kollektivt större än den om att äta mindre kött per vecka.
Större delen av dagens markanvändning går åt till köttproduktionen. Den intensiva köttproduktionen förbrukar också mycket vatten. Vattenbrist är idag ett allt större problem på många ställen på jorden, även i delar av Sverige. Mindre än 1 % av världens sötvatten är tillgängligt för människor att använda, och detta bör därför förvaltas väl. Det krävs 15500 liter vatten för att framställa 1 kilo kött, vilket är 43 gånger mer än vad som behövs för att framställa 1 kilo spannmål så som havre och vete. Just därför måste vi se över våra prioriteringar och övergå till mer hållbara matvanor.
Vi tror att en eller två köttfria dagar i veckan skulle räcka långt. Vi kan minska miljöpåverkan ytterligare om vi dessutom väljer kött som producerats på ett miljövänligt sätt, exempelvis svenskt närproducerat och ekologiskt. Det är bättre för miljön att välja bättre kött någon gång i veckan istället för att äta dåligt kött flera dagar i veckan. Om du behöver hjälp att göra kloka val går det att hitta många bra tips i WWF:s nya köttguide.
Det är inte bara för att rädda miljön som vi bör minska vår köttkonsumtion. Studier visar på att ett högt intag av rött kött – nöt, fläsk, lamm och vilt – ökar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar, höga kolesterolvärden samt olika former av cancer.
Det finns gott om alternativ till kött som är både billigare och mer hälsosamma. Att dra ner på din köttkonsumtion behöver inte innebära att du gör någon stor uppoffring. Tänk tillbaka till början av 90-talet, gick du runt hungrig hela tiden? Då åt vi svenskar 40 procent mindre kött än vi gör idag. Så utmana dig själv och testa något nytt genom att minska din köttkonsumtion. Köttfria dagar är ett enkelt sätt att göra en betydelsefull insats för din hälsa och miljön. Om du vill kunna lämna över en frisk planet till kommande generationer så MÅSTE din köttkonsumtion minskas redan i dag!