Vinster i välfärden ökar friheten

Privata alternativ kan satsa där kommunen inte gör det, skriver Agneta Lundqvist (C), Motala.

Välfärden. Vinster för företagen gynnar individerna, resonerar skribenten.

Välfärden. Vinster för företagen gynnar individerna, resonerar skribenten.

Foto: Annika Ekstedt

Debatt2018-04-11 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När det talas negativt om vinster i välfärden påtalas ofta kvalitetsbrister i privata välfärdsföretag. Det intressanta är att undermålig kvalitet förekommer även i kommunala verksamheter, men det förefaller som att massmedia inte rapporterar om dessa incidenter lika frekvent.

En förklaring till detta kanske helt enkelt är att det blir bättre rubriker när ett vinstdrivande företag har misskött sitt uppdrag? I realiteten är det faktiskt så att de flesta av de svenska välfärdsföretagen, såväl kommunala som privata, är välskötta och har engagerad personal som gör ett utomordentligt bra jobb. Bland dessa företag kan nämnas fristående skolor, förskolor, hemtjänst och privata äldreboenden.

Socialstyrelsen har presenterat statistik som mäter kvaliteten på Sveriges äldreboenden. Här påvisas att de äldreboenden som drivs i privat regi uppvisar högre kvalitet på 18 av 27 områden. Bevisligen klarar de privata verksamheterna sina uppdrag riktigt bra. Därför borde fokus istället ligga på hur verksamheter bedrivs, inte på om de drivs av en privat eller offentlig aktör.

En förutsättning för att kunna driva en friskola eller ett äldreboende i privat regi är att det måste finnas en fortsatt efterfrågan på tjänsterna. Uppsatta kvalitetskrav måste därför i allra högsta grad efterlevas då det inte är lönsamt att leverera dålig kvalitet.

För att gå med vinst måste det alltså finnas en drivkraft och ambition att tillhandahålla högkvalitativa välfärdstjänster. Många frågar sig ändå varför det är nödvändigt med vinster i välfärden. Ett svar på den frågan är att det ökar valfriheten. En fungerande konkurrens i kombination med tydliga kvalitetskrav utökar valmöjligheterna av förstklassig vård, skola och omsorg. Med större valfrihet är det lättare att hitta en vårdgivare eller skola som överensstämmer med den enskilde individens önskemål och förväntningar.

Med vinster i välfärden är det möjligt att till exempel bygga ett privat trygghetsboende i Borensberg. Det går även att starta friskolor och öppna privata äldreboenden i områden där kommunen själv har valt att inte satsa på sådan verksamhet, som till exempel på landsbygden. Verksamheter som går med vinst har möjlighet att utveckla sina organisationer och skapa nya jobb. Vinster i välfärden kan därför främja en levande landsbygd genom att få fler företagare att etablera sig där.

Är det inte det alla egentligen vill ha? Ett samhälle som medger ett inflytande över våra egna liv, oavsett var vi bor?

Agneta Lundqvist (C)

Läs mer om