Äldre behöver förhandlingskraft

Slutrepliktill Kjell Arne Karlssons (S) inlägg den 9 december:

Motala2013-12-14 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kjell-Arne Karlsson frågar varför SPI valde att samarbeta med Alliansen under förra mandatperioden. Med facit i hand var det inte särskilt framgångsrikt, men vi har tagit lärdom av misstaget att sitta i knäet på något parti. Vårt förtroende för Alliansen är i botten och det beror på hur regeringen sköter Sverige och på hur man behandlar den äldre generationen.

Jag är även tydlig med att de ideella pensionärsföreningarnas mysmöten med de etablerade partierna har givit mycket klent realpolitiskt resultat. Välfärden krackelerar på många områden; skolan, sjukvård och omsorg, bostadssituationen, kommunikationerna etcetera.

Avgörande för pensionärerna är att man har en ekonomi som ger köpkraft och som därmed kan ge en anständig levnadsstandard. Nuvarande pensionssystem och överbeskattningen av pensionärerna förmår inte leverera tillräcklig köpkraft i jämförelse med löntagarna och därmed ökar klyftorna i samhället.

Som svar på din fråga om valanalys, har vi gjort vår läxa och vi har förutom välutbildade och ambitiösa partiföreträdare och entusiastiska partimedlemmar ett ambitiöst partiprogram som vänder sig inte bara till pensionärer utan även till de medborgare som vill återupprätta välfärdens kärna, därav vårt partinamn. Vi vill minska de klassklyftor som Alliansen skapat med flera åtgärder och vi är kritiska till flera utgifter i statsbudgeten och att Alliansen vill minska statens intäkter genom höjd brytpunkt för statsskatt (nyligen stoppad) och fler jobbskatteavdrag. Det finns emellertid fler poster i utgiftsstaten att nagelfara för att minska den kalkylerade upplåningen av drygt 40 miljarder, men framför allt bör man ge utrymme för att öka pensionärernas köpkraft.

Det som oroar mig är ditt uttalande: ”Jag vill inte ha något partiförbud i Sverige” och du tror att fler partier som företräder olika intressegrupper skapar polsk riksdag. Bara tanken på partiförbud är skrämmande! Det är snarare ett friskhetstecken för demokratin att det blir nya partier när de gamla etablerade inte har förmåga att förnya sig eller utesluter vissa medborgargrupper. Detta framgår ju tydligt genom att man inte nominerar personer över 60. Dubbelmoralen hos Alliansen är ju väldigt tydlig när man vill att folk jobbar till 75 år, men inte ger denna grupp representation.

Den äldre generationen behöver verkligen ett eget parti som kan föra deras talan, förstå och försvara de äldres behov och intressen. SPI Välfärden är ett sådant parti.

De äldre är kloka och erfarna och de inser att när de partier de alltid tidigare har röstat på sviker genom åldersdiskriminering, överbeskattning, svaga pensioner, bristande vård och omsorg, dyr tandvård och allt större köpkraftsklyfta gentemot löntagarna kommer man att rösta på det parti som företräder dem – SPI Välfärden. Då blir SPI Välfärden vågmästare med förhandlingskraft.

ordförande SPI Välfärden Motala

Läs mer om