Alliansen struntar i pensionärerna

Motala2013-01-23 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till

Margareta Svanlunds inlägg på min artikel i MVT nyligen om att även FP lurar pensionärerna kan poängteras att även socialdemokraternas hövding.

Göran Persson lurade pensionärerna då han medverkade till att stjäla 258 miljarer ur AP fonderna och lovade att betala tillbaka dessa krona för krona. Att även Alliansen, i vilket FP ingår, struntar i pensionärerna framgår med all tydlighet i det diagram som pensionsmyndigheten utarbetat (se bild). Man behöver inte vara särskilt begåvad för att konstatera att gapet mellan löntagare och pensionärer växer dramatiskt och detta är under Alliansens regeringsperiod.

Att regeringen dessutom sänkte restaurangmomsen med 5,5 miljarder och valde bort de föreslagna 2,3 miljarderna till pensionärerna är minst sagt utmanande. Enligt de uppgifter som redovisats har knappt 5000 jobb skapats till en kostnad av över en miljon kr per jobb. Det är rimligt att fråga sig om detta är ett effektivt sätt att skaffa ungdomar och arbetslösa jobb i en låglönesektor.

En monetär stimulans till pensionärerna hade sannolikt stimulerat såväl tjänstesektor, vårdsektor och handel med ett bättre ekonomiskt utfall och även givit jobb åt ungdomar.

Att Svanlund påpekar att Alliansen genom skattesänkningar höjt pensionerna 3 gånger har haft minimal effekt, vilket även kan avläsas i bifogade diagram och den uppräkning av pensionerna med 4,1 % som sker under 2013 är ju inte ett resultat av Alliansens regerande utan en följd av nuvarande pensionsystems konstruktion.

För närvarande är det endast SD och SPI som vill värna om pensionärernas levnadsstandard.

Tyvärr tror de över 600 tusen pensionärer som är organiserade i PRO, SPF och andra pensionärsföreningar att dessa föreningar har makt att förändra de orättvisor som både socialdemokrater och Allianspartierna har utsatt pensionärerna för. Dessa organisationer är inga partier och sitter således inte i beslutande församlingar, vilket däremot SPI arbetar för att göra.

Pensionärer verkar emellertid rösta som de alltid har gjort och därför har SPI Sveriges Pensionärers Intresseparti inget inflytande i Rikspolitiken och minimalt inflytande på lokal nivå. Således finns för närvarande ingen som politiskt kan utnyttja den makt som 25 % av valmanskåren utgör. Om och när det går upp för pensionärerna att de är de etablerade partiernas valboskap och enbart intressanta vart 4:e år kan det möjligtvis ske en förändring.

ordförande SPI Motala

Läs mer om