Arbetslösheten är fortsatt hög i Sverige

Samtidigt som (M) gärna pratar om ”hundratusen fler i arbete” så räknar de flesta andra arbetslöshet i procent, inte i absoluta tal. Då ser vi att arbetslösheten går uppåt.

Motala2014-09-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Låt mig berätta vad det här valet går ut på, egentligen.

Arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M), har inte lämnat in några förslag i riksdagen för hur vi ska göra för att sänka arbetslösheten.

För dig som vill komma in på arbetsmarknaden eller studera kan det därför vara viktigt att känna till de förslag som socialdemokraterna lagt fram.

Bostadsbyggandet måste komma igång, inte bara för att vi behöver få fler bostäder, men också för att för varje byggarbetare som är sysselsatt så kommer tre andra i arbete, bl.a. inom transportbranschen.

De närmaste sex åren vill vi i (S) bygga minst en kvarts miljon nya bostäder.

Det finns flera hinder på arbetsmarknaden – ett av dem är att det är svårt att få jobb om man inte haft råd att ta körkort. Att få råd att ta körkort går inte, om man inte har jobb eller välbärgade släktingar som kan låna ut pengar. För att bryta den här onda cirkeln föreslår vi att den som avslutat gymnasiet med godkända betyg ska kunna låna upp till 25 000:- via CSN förutsatt att pengarna läggs på att ta B-körkort.

Det här skulle innebära ett stort kliv närmare arbetsmarknaden för många ungdomar.

När 400 000 människor i Sverige går arbetslösa samtidigt som företag säger att de inte hittar kompetent personal så måste vi se till att människor kan studera. Därför föreslår vi 64 500 helårsstudieplatser, fördelat på KomVux/YrkesVux, folkhögskola, traineeplatser inom välfärden, Yrkeshögskola samt platser på universitet och högskola.

I dag finns det för få studieplatser. Detta måste åtgärdas, för människors och företags skull och för jobbens skull.

Det är du som väljer. Noll förslag från (M) eller många bra förslag från Socialdemokraterna.

Jag vet vad jag väljer. Ett bättre Sverige. För alla.

Läs mer om