Återigen faller ansvaret hårt på socialtjänsten när Inspektionen för vård och omsorg (IVO) riktar hård kritik mot Motala kommun för allvarliga brister i hanteringen av anmälningar rörande barn och unga.
IVO har granskat 205 ärenden och i drygt hälften av dessa fattades beslut om att inte inleda utredning. IVO konstaterar dessutom i sitt beslut att barnperspektivet inte uppmärksammats, att förhandsbedömningarna varit bristfälliga och att handläggningstiderna varit för långa.
Som fackförbund är vi bestörta, men inte förvånade. Vi får dagligen larmrapporter om socialsekreterare som på grund av orimlig arbetsbörda inte har möjlighet att arbeta professionellt.
Två undersökningar riktade till både chefer och socialsekreterare som Akademikerförbundet SSR låtit göra vittnar om orimlig arbetsmiljö med ständigt ökande krav. 40 procent av socialsekreterarna och 30 procent av cheferna uppgav att de på grund av arbetsbelastningen inte alltid kan leva upp till lagens intentioner om god kvalitet.
Arbetsbelastningen är så alarmerande att varken socialsekreterare eller chefer tycks stanna kvar längre än nödvändigt. Var tredje handläggare är nyanställd och sju av tio arbetsledare har varit anställd kortare tid än tre år enligt en nyligen utgiven rapport från Sveriges Kommuner och Landsting.
Personalstabilitet och arbetsmiljö är intimt sammankopplade med möjligheten att utföra ett kvalificerat socialt arbete. När arbetsbelastningen är för hög finns varken utrymme för kompetensutveckling eller möjlighet att alltid göra välavvägda beslut.
Motalas politiker måste nu ta ansvar för arbetssituationen inom socialtjänsten.
Akademikerförbundet SSR har länge signalerat om situationens allvar både i Motala och i hela landet och krävt förändringar.
Våra förslag om en kvalitetssäker barn- och ungdomsvård innebär:
✔ Reglerad arbetsbelastning, till exempel genom att ett maximalt antal ärenden fastställs för socialsekreterare som arbetar med barnavårsutredningar.
✔ Tjänster som specialistsocionom tillsätts och strukturer för alternativa karriärer för socialsekreterare utvecklas.
✔ Behörighetsreglering med krav på socionomkompetens införs för socialt barnavårdsarbete.
✔ Nyanställd ska ges en gedigen introduktionsutbildning, till exempel i form av ett trainee-år.
✔ Regelbunden extern handledning.
✔ Kontinuerlig kompetensutveckling.
↔utvecklingschef Akademikerförbundet SSR
↔facklig sekreterare och skyddsombud ↔Akademikerförbundet SSR