Kommunpolitiker och byggbolag planerar att genomföra ett projekt som innebär ett kraftigt ingrepp i den gamla kulturmiljön. Platsen som sådan är historisk. Den finns beskriven redan i mitten av 1600-talet där det nuvarande parkområdet benämns ”Kungs” – eller ”Slåtts Trädgården”. Sannolikt har den anlagts under senare delen av 1500-talet i samband med slottsbygget. Det är i denna trädgård som kommunen nu vill uppföra moderna bostäder. Är detta projekt verkligen förankrat hos gemene man i Vadstena?
Slottsträdgården utgör en väsentlig del av den unika slottsmiljö som är central i Vadstena. Den är ett väsentligt kulturarv och bör förbli ett kulturellt andningshål utmed Vättern. Det är därför synnerligen angeläget att parken även i fortsättningen får behålla sin nuvarande karaktär och utsträckning.
Från Riksantikvarieämbetets sammanfattande bedömning (1981 – PM17) vill jag citera att ”det primära målet vid en diskussion om den framtida hanteringen av asylenområdet och dess bebyggelse bör vara att även framgent behålla den nära 400 år gamla slottsträdgården. Men det är också väsentligt att bevara den gamla sjukhusbebyggelsen, i första hand med hänsyn till dess arkitektoniska och kulturhistoriska egenvärde, men också med hänsyn till de konsekvenser och utomordentligt svårlösta nygestaltningsproblem som en rivning skulle medföra.”
Asylenparken är historisk mark om vilken Riksantikvarieämbetet också säger att det är ”synnerligen angeläget att parken /.../ får behålla sin nuvarande karaktär och utsträckning”. Detta är angeläget även med tanke på det lokala kulturarvet; att Vadstena får behålla sin luftiga och pittoreska miljö av historisk småstad där dagens invånare i det dagliga livet tillåts möta sin förfäders historia
Det har förekommit lokala protester där man bland annat pekat på att Vadstena föreslagits som Världsarv i Unescos världsarvslista – vilket skulle var oförenligt med kommunens byggplaner. Det har också förekommit protestlistor i staden som fått nära 1000 underskrifter.
Det som jag vill framföra är: Vadstenas gamla kulturmiljö är inte enbart en lokal angelägenhet. Saken är viktig för hela Sverige och dess kulturarv. Det är faktiskt inte rimligt att lokala politiker kan handlägga en fråga av denna dignitet med motiveringen att ”det behövs centralt belägna bostäder med hiss”.
Saken är en nationell angelägenhet.
Särskilt märklig blir hela frågan när det också visar sig att det råder överskott på bostäder i staden – såväl bostads- och hyresrätter som villor. (skrivelse från Christer Angantyr till kommunfullmäktige i Vadstena 2013 10 30).
Vi som inte bor i staden, men som besöker den och har ett stort intresse av vårt kulturarv, vet ju att Vadstena kan ha svårt att finna plats för bostäder, med Vättern på ena sidan och Sveriges kanske bästa odlingsjordar på den andra. Men Asylenparken är inte vilken skogsbacke eller vilket sädesfält som helst.
Jag vädjar till kommunens fäder och tjänstemän att inte i dagens iver förstöra hundraåriga skatter.
Dra tillbaka förslaget om byggnation i Aylenparken.
professor emeritus vid Linnéuniversitetet
medlem i Vadstena-Akademiens Vänner