Bara datorer räcker inte

Motala2013-04-12 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2013 är den moderna tekniken en integrerad och självklar del i det moderna samhället. När datorer och annan modern teknik används i alla samhällssektorer får skolans verklighet inte se sämre ut. IT spelar en väsentlig roll i förnyelsen av skolan och det är i den nya läroplanen inskrivet att modern teknik ska användas i undervisningen. Det handlar å ena sidan om att utveckla en IT-stödd pedagogik som är effektiv. Å andra sidan handlar det om att IT kan underlätta lärarnas dagliga arbete.

När det gäller IT-utrustning så presenterades nyligen en internationell undersökning, ESSIE som gjorts inom EU samt Island, Norge, Kroatien och Turkiet. I de här länderna är genomsnittet 21 datorer per 100 elever i årskurs 8. Motsvarande siffra för Sverige är 59. I samma undersökning redovisades också användandet av datorer i årskurs 4 och på gymnasiet och där ligger Sverige lägre jämfört med andra länder. I årskurs 8 när det gäller användandet ligger vi dock något över genomsnittet.

Trots att Sverige är ett land som är ”alltmer uppkopplat” och har god tillgång på datorer är svenska elever sämre än OECD-genomsnittet när det gäller användningen. I en undersökning som presenterats i Ny Teknik januari 2013 redovisade 72 procent av tillfrågade rektorer att IT inte används som stöd i undervisningen i tillräcklig utsträckning på deras skola. Något som bekräftas av Skolverkets kartläggning av hur IT-verktyg används i undervisningen. Datorerna används i stället i första hand som skrivmaskiner. En orsak till detta är att lärarnas fortbildning inte hunnit med i utvecklingen. Moderaterna föreslår därför ett Lärarlyft 3.0 som ska vara en fortbildning med fokus på IT i klassrummet. Lärarlyftet 3.0 syftar till att ge lärare evidensbaserade undervisningsverktyg som underlättas och möjliggörs av den digitala tekniken. Även skolverkets uppdrag om främjande av IT-användning bör uppdateras och förstärkas.

Vid gjorda skolbesök är det påtagligt att skolorna kommit olika långt i implementeringen av datorn som arbetsredskap. Det finns många goda exempel där engagerade arbetslag till exempel arbetar med laptops i förberedelseklasserna, dvs. klasser bestående av elever som nyligen anlänt till Sverige. Den pedagogiska mjukvaran användes där på ett sätt som gjorde att eleverna lärde sig läsa och skriva mycket snabbare. Genom den digitala kontakten stärktes även kontakten med både eleven och föräldrarna. Användningen av surfplattor har enligt Skolverket visat sig vara en framgång i undervisningen och en effektiv IT-stödd undervisningsmetod handlar om att skriva sig till läsning med hjälp av surfplattan.

Nyckeln till framgång är naturligtvis inte datorerna i sig utan en pedagogisk strategi, ordningsregler för användandet av datorer och god teknisk support.

Datorn ska vara en självklar och integrerad del av utbildningssystemet – ett medel för att nå målen. Skolan ska vara en modern och relevant arbetsplats där man arbetar medvetet med IT i såväl ett pedagogsikt syfte som ett administrativt.

Riksdagsledamot från Östergötland

Ledamot i utbildningsutskottet

Läs mer om