Billig mat kan stå oss dyrt i längden

Det finns en anledning till att så många väljer att lägga ut bilder på vad de äter i sociala medier. Mat är något som engagerar och väcker känslor.

Motala2014-03-01 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men hittills har fokus legat mycket på hur maten ser ut och är upplagd. Vad vi skulle behöva är också en debatt om vad maten innehåller och hur den är producerad. För det kan vara stora skillnader mellan hur kött och grönsaker från Sverige är producerade jämfört med många andra länder.

Allt fler reagerar på den anonyma maten vi äter, inte minst på skolor och sjukhus och på andra ställen där så kallade offentliga måltider serveras. Det är en debatt som vi i LRF välkomnar. Däremot måste fler svenskar fundera över den anonyma maten som vi konsumerar i form av halvfabrikat, färdigrätter och olika förädlade produkter. Där är det stor variation på vårt intresse och priset är fortfarande en väldigt viktigt faktor när vi väljer.

Svenska djur är uppfödda under världens strängaste djurskyddslagstiftning och är bland de friskaste i EU. Sverige har därför en mycket låg användning av antibiotika och nästan ingen förekomst av multiresistenta bakterier. Det är inte bara bra för djuren, utan även för folkhälsan. De svenska djurens goda hälsostatus ger också en avsevärt mindre klimatpåverkan jämfört med kött från andra länder.

Friska djur gör maten säker för konsumenterna tack vare sunda djurhållningssystem, förebyggande djurhälsovård och aktiv sjukdomsbekämpning. Vi har livsmedel fria från salmonella och därför kan vi unna oss hemlagad majonnäs och att smaka på sockerkaksmeten, utan att känna oss oroliga.

Om den mjölk och det kött vi importerar i stället skulle produceras i Sverige, skulle det innebära totalt 20 000 svenska jobb. Genom att producera mat i hela landet skapas också förutsättningar för en levande landsbygd med fungerande skolor, butiker, infrastruktur med mera.

LRF vill att landets styrande politiker snarast beslutar om en nationell livsmedelsstrategi som stärker den svenska matproduktionens konkurrensvillkor i förhållande till andra länder. Det skapar jobb, livsmedelstrygghet, öppna landskap och en levande landsbygd, och låter oss fortsätta producera klimatsmart, säker och god mat från djur som har det bra. Dessutom är frågan om att införa en adekvat ursprungsmärkning väldigt brådskande.

För många konsumenter är ett lågt pris viktigt. Men för många är det minst lika viktigt med kvalitet och ursprung. Genom tydliga ursprungsmärkningar säkerställer handeln och livsmedelsföretagen att de konsumenter som vill välja mat utifrån ursprung också kan göra det. Det är bra för miljön, det är bra för djuren. Men framför allt möjliggör det att människor kan bo och arbeta på landsbygden även i framtiden.

regionordförande LRF Östergötland

Läs mer om