Dags att sätta Europa i arbete

Europa har den senaste tiden haft många problem. Land efter land har tvingats till ekonomisk sanering och enorma summor har behövt lånas för att kunna betala ut lönen till de offentliganställda. Det är därför valet till Europaparlamentet i maj är så viktigt. Vi måste leda in EU på en ny väg där vi kan se framtidstro och optimism.

Motala2014-03-04 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

26 miljoner människor är i dag arbetslösa inom EU. För oss socialdemokrater är arbetslösheten den högst prioriterade frågan att ta tag i. De högerledda regeringar som styrt stora delar av Europa de senaste åren har valt att passivt se på när arbetslösheten skjutit i höjden. Deras lösningar har, precis som i Sverige, varit skattesänkningar och åtstramningar. Det har inte fungerat.

Den svenska arbetsmarknaden är i dag inte isolerad utan påverkas mycket av besluten i EU. Det är viktigt att vi värnar om det som byggt Sverige starkt under så många år. Kollektivavtal som reglerar lägsta lön, försäkringar, semester och mycket annat. Dessa regler är ingen självklarhet i Europa, snarare tvärtom. Det finns i dag starka krafter som gärna vill se att Sverige anpassar sig mer till EU. Vi tycker i ställetb att EU borde bli mer likt Sverige.

Det finns stora brister inom EU. Den gemensamma valutan euron blev inte riktigt som det var tänkt och flera länder brottas med stora underskott och budgetsaneringar. Kontrollen på enskilda länders ekonomi måste bli noggrannare.

När krispaketen avlöser varandra gäller det att agera klokt. Det bästa sättet att få minus att bli plus i ett lands ekonomi är genom att fler får ett arbete. Fler som arbetar innebär ökade skatteintäkter och mindre utgifter. EU har här en viktig roll att se till att länder satsar på rätt saker och stimulerar nya arbeten. Sänkta löner och försämrade villkor är inte lösningen på problemet utan leder snarare till ännu mindre intäkter i framtiden.

Sverige är i dag en del av ett gemensamt arbetsmarknadsområde där arbetskraft kan röra sig fritt inom EU:s gränser. Även här är det viktigt att vi har ordning och reda på arbetsmarknaden. När utländsk arbetskraft arbetar i Sverige måste de göra det med svenska löner och följa svenska regler, annars riskerar vi att företag och arbetstillfällen konkurreras ut. Lex Laval måste brytas upp och ett arbete som utförs i Sverige ska ske med svenska regler. Sverige kan, och ska, aldrig konkurrera med låga löner och försämrade villkor.

Vi är stolta över den svenska modellen där arbetsgivare och fackförbund tillsammans sätter upp vilka regler som ska gälla på arbetsmarknaden. Det är inget vi vill överlåta till EU att bestämma över.

EU måste användas på rätt sätt. Från att ha varit en kol- och stålunion till att bli en gigantisk byråkrati för jordbruksstöd är det nu dags att ta nästa steg. Ett socialdemokratiskt styrt EU kommer att arbeta för att alla Europas löntagare ska ha trygg tillgång till en god arbetsmiljö och goda arbetsvillkor. Vi ska också ta ett gemensamt ansvar för vår miljö och vårt klimat genom att gå i spetsen för ett nytt globalt klimatavtal. Vi ska bryta massarbetslösheten i Europa genom att satsa på innovationer och företagande.

Valet i maj handlar inte om att vara för eller emot EU, utan om vilken väg Europa ska ta in i framtiden. Vårt mål är tydligt – EU ska ägna sig mindre åt krispaket och mer åt aktiva insatser för fler jobb.

↔kandidat till Europaparlamentet

↔riksdagsledamot Socialdemokraterna

Läs mer om