Studier om exempelvis anorexia visar att kvinnor står för cirka 90 procent och män för tio procent av de registrerade fallen, och högst mottaglighet för sjukdomen återfinns hos våra unga. Dessa individer lider ofta av sitt problem i det tysta, medan sjukdomen tar år av deras unga liv och kan försämra deras möjligheter i skolan och på arbetsmarknaden. Konsekvenserna räknas inte enbart i förlorade skolår, försämrad livskvalité och djup livskris, utan drabbar såväl övriga familjen som den drabbades vänner.
Ätstörningar hos pojkar upptäcks i dag i allmänhet mycket senare än hos flickor och kvinnor. Eftersom detta problem tenderar att betraktas som ett ”kvinnoproblem” förklaras ätstörningsklingande symtom hos pojkar ofta med andra tänkbara orsaker och besvär. Det kan innebära att det finns ett stort mörkertal av ätstörningar bland pojkar och män.
Trots att det är klent om kartläggningar om hur vanligt detta problem är bland pojkar, finns det misstankar om att pojkar och män utgör ungefär en tredjedel av dem som lider av ätstörningen bulimi. Bulimi innebär ett beteende av hetsätning, ofta följt av uppkräkning. Tyvärr verkar denna grupp ofta i det fördolda då dem dels ofta rationaliserar eller förnekar sin sjukdom och dels då tillståndet kan vara förenat med en självupplevd skam och att man inte vågar träda ut öppet med sin sjukdom.
Jag som folkpartist tycker att det omedelbart behövs en kartläggning av ätstörningsproblem hos pojkar. Därefter går det att först upprätta de riktlinjer och arbetsmetoder som behövs för att kunna motverka och stävja ätstörningsproblematiken hos denna grupp.
När problemet är blottlagt kan vi utifrån de behov som upptäcks inrätta hjälpinsatser med individuell anpassad behandling, tvätta bort skamstämpeln och arbeta med upplysning i förebyggande syfte.
Alla med ätstörningsproblem ska få en tidigt insatt specialiserad behandling av hög kvalitet. Låt oss ta reda på hur ätstörningsproblematiken hos pojkar och män är beskaffat och därefter sätta in krafttag mot åkomman.
ordinarie ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden