Först vill vi gratulera Motalaborna till den nya bron över Skepparpinan, men vi anser att det största brobygget ännu inte är byggt i Motala.
Vi talar om broar för kommunikation mellan människor, företag och organisationer. Såväl ideella som samhällsviktiga organisationer behöver få tillgång till digital infrastruktur. Broar mellan 42 000 invånare, 4 000 företagare, turister och fritidshusägare. Målet och visionen måste vara att alla ska få tillgång till det största brobygget mellan och för våra medborgare.
Brobygget vi talar om ska ta Motala in i en ny uppkopplad framtid, där människor kan utbilda sig och arbeta, söka nya jobb, handla, generera samhällsnytta och nya skatteintäkter.
Inte minst utgör en bro möjlighet till delaktighet och närvaro i viktiga beslut.
Denna bro skulle ge ett attraktivt samhälle som klarar av att leverera mer nytta och större livskvalitet till lägre kostnad för individen, företag och vår gemensamma miljö inklusive allt djur- och naturliv. Ett samhälle som folk vill vara i och inte vara utan.
Vi kan förvisso surfa på nätet i dag via koppartrådar, men inte som det var tänkt med fiber till alla. Telia har sedan länge beslutat att inte underhålla kopparledningarna. Vissa hushåll har en snabb uppkoppling medan den stora majoriteten lever under ett osäkert radionät eller ett svagt mobilnät som inte fungerar mot larmtjänst, och där man lätt blir utslängd eller att det tar en evig tid.
Tid är en värdefull resurs. Att inte ha tillgång till äkta bredband på minst 100 Mbit/s kan jämföras med att vara utan annan infrastruktur som asfalterade vägar och elektricitet. Det är en demokrati- och rättvisefråga.
När bygderådet fick veta att man planerade att gräva fiber upp till Godegård kändes det som att vi hade fått ett erkännande att vi existerade. Efter ett möte med kommunen och deras upphandlade motpart Quadracom, som för övrigt uttryckte att vi skulle vara glada att de var där överhuvudtaget, känns det lite som att vi har blivit inklämda i ett hörn eftersom vi inte fått vara med i planeringsarbetet. Vi tycker att grävningen i Godegård har hanterats mycket dåligt, då det bara har grävts till vissa hushåll. På vilka grunder? Därför har det nu skapats en spricka mellan byborna. Motala kommun borde ta sitt ansvar och gräva till alla hushåll och orter. Alla ska ha samma chans att ansluta sig.
Några utvalda hushåll har i dagarna fått ett informationsblad från Motala kommun om grävningen i sin brevlåda. Varför inte alla?
Det borde ligga i kommunens intresse att aktivt jobba för att få så många kunder som möjligt i stadsnätet… nyttopotentialen är ju fantastisk. Mer klirr i kassan för alla.
På uppdrag av Godegårds bygderåd
ordförande