Det går att ge bra mat till eleverna

För någon vecka sedan kunde vi, i en granskning som Sveriges television genomfört, se statistik över hur kommuner och landsting upphandlar svensk mat. Eller snarare hur mycket mer de skulle kunna göra det. Med offentlig upphandling, alltså med den mat som kommuner och landsting köper kan vi göra skillnad. Stärka jobben och matproduktionen i Sverige.

Motala2014-02-13 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige har något riktigt bra att bygga på. Bra råvaror som produceras med god miljömässighet och gott djurskydd. Medvetna konsumenter som intresserar sig allt mer för mat och matens kvalitet. Engagerade föräldrar som ställer krav på utbildningen men också på skolmaten. Det borde vara möjligt att göra något gott av detta till gagn för barnen i skolan, för jobb i matproduktion och för mat av god kvalitet som man kan lita på.

Eskil Erlandssons ”Matlandet Sverige” var en god ambition men vi kan efter sju år konstatera att något gått snett. 15 000 helårsjobb har försvunnit från jordbruket. Nu lägger regeringen ned Miljöstyrningsrådet. Det viktiga, men tyvärr begränsade stöd, som kommuner och landsting haft för att upphandla mat av hög kvalitet och kött från djur uppfödda med bra djurskydd utan att frångå lagreglerna om upphandling.

Allt fler kommuner och landsting sliter med ekonomin och tvingas prioritera vilket gör att, trots att de vill ge bättre mat till barnen i skolan, så räcker inte pengarna eller kunskapen för att kunna göra rätt. Det finns mycket mer som skulle kunna göras för bättre mat i skolan. Hur mycket mer barnen skulle orka, lära sig och må bättre. Det blir alltmer uppenbart att det är och förblir viktigare för regeringen med ytterligare ett jobbskatteavdrag än att satsa på bra mat till barnen i skolorna.

Det går att vända utvecklingen. Vi kan lämna en politik som lägger i varje enskilds knä att lösa otaliga problem till att lösa gemensamma utmaningar tillsammans. Det är dags att ta klivet till mat som du kan lita på, gärna ekologisk och gärna svensk, för fler jobb och bättre mat till barnen i skolan. Därför lanserar vi nu fem initiativ för mat som du kan lita på:

✔ En långsiktig livsmedelsstrategi som svarar på vilken matproduktion vi ska ha i Sverige och hur den kan bidra till att nå gemensamma klimat- och miljömål och samtidigt stärka konkurrenskraft för svensk mat och jobb.

✔ En nysatsning på ”Svensk mat”. Vi skapar ett bolag, gemensamt ägt av staten, branschen och intresseorganisationer i samverkan, för att stärka konkurrenskraften, exporten och den svenska matens möjligheter byggt på våra mervärden om god miljömässighet och gott djurskydd.

✔ Stärka konsumentens rätt med tydliga innehållsförteckningar och märkningar. Vidareutveckla Miljöstyrningsrådet för stöd i hållbar livsmedelsupphandling

✔ Minska gifterna i maten. Därför satsar vi på landsbygdsprogrammet, 371 miljoner mer än regeringen, för att till exempel stödja ekologisk produktion. Vi vill också förbjuda Bisfenol A i alla förpackningar som kommer i kontakt med livsmedel. Vi vill införa en skatt på kadmium för att minska dess användning.

✔ Lyft fram de goda exemplen för fler att inspireras av, Guldhedsskolan i Göteborg som lagar 85 procent från grunden, har nästan 50 procent ekologiskt och flera andra exempel runt om i landet.

riksdagsledamot och ledamot miljö- och jordbruksutskottet, Socialdemokraterna – Framtidspartiet

Läs mer om