Digitaliseringen och den globala konkurrensen innebär att arbetstillfällen som tidigare ansetts trygga nu utmanas. Tryggheten sitter inte alltid längre i din anställning, utan i dina möjligheter att röra dig vidare.
Detta har fått allt fler, även fackföreningar, att fundera över tryggheten, och hur den ska se ut i framtiden. I våras öppnade till och med LO-facket IF Metall, där S-ledaren Stefan Löfven, tidigare var ordförande, för att diskutera turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd (LAS). Tanken är att de reformeras i utbyte mot ökad fortbildning och trygghet i omställningen.
Detta ligger helt i linje med Folkpartiets tankar. Den trygghet som LAS erbjuder idag är falsk. Några av dem som idag har det tuffast på arbetsmarknaden är personer som aldrig tidigare bytt jobb, som trott att de var trygga, bara för att de haft sin anställning under så väldigt många år.
Hela tanken att gynna den som stannar kvar är feltänkt. Istället måste vi uppmuntra anställda som kontinuerligt vidareutbildar sig och arbetsgivare som gör detta möjligt. Om matchningen på arbetsmarknaden ska fungera så måste människor lära sig nytt, inte bara stanna kvar. Då måste det också bli tryggare att röra sig vidare, att byta jobb.
Därför vill vi modernisera arbetsrätten. Turordningsreglerna i LAS ska utgå från kompetens, inte anställningstid. I kombination med detta bör taken i a-kassan höjas, så att en motsvarighet till det danska flexicurity-systemet skapas. A-kassan bör omfatta oss alla, på samma sätt som sjukpenningen och arbetsgivarna bör avsätta större resurser för omställning. I kombination med god ekonomisk politik, låga skatter på arbete och en bra skola kommer sysselsättningen säkerställas – och därmed tryggheten.