Trots att arbetslösheten minskar i Sverige och att långtidsarbetslösheten hör till de lägsta i EU finns det fortfarande de som inte har ett jobb att gå till. Arbetslinjen handlar om dessa människor. Palmgren blandar friskt och svartmålar det mesta. Han tycks dock ha glömt att det under de senaste åren har pågått en av vår tids största ekonomiska kriser ute i världen som naturligtvis också har påverkat Sverige som exportberoende land. Trots detta har vi kunnat göra stora satsningar på bland annat utbildning och infrastruktur.
Drivkrafter spelar stor roll för de allra flesta människor och det genom hela livet. Därför tycker vi att det ska löna sig att plugga och jobba. Ett samhälle som är inriktat på att fler ska jobba skapar även förutsättningar för fler arbetade timmar, vilket är det som bygger Sverige starkt i dag och i framtiden. Skatter och regler är viktiga delar i detta, men även attityder. Drivkrafterna för jobb måste vara tydliga och förstärkas.
Därför arbetar vi med olika verktyg, som nystartsjobb, instegsjobb, rabatter och utbildningar. Ett exempel är den sänkta arbetsgivaravgiften för unga. Den har lett till att uppemot 10 000 fler unga människor i dag har kommit in på arbetsmarknaden.
Skatteintäkterna har ökat med närmare 150 miljarder kronor sedan 2006 tack vare att regeringen återupprättat arbetslinjen och att vi i dag har 270 000 fler människor som arbetar och betalar skatt jämfört med sju år sedan. Intäkter som används till att stärka upp välfärden. Regeringen har även tillskjutit medel till kommunerna och landstingen eftersom det ofta är deras ekonomi som drabbas hårdast vid en finansiell kris.
Med Pisa-resultaten i färskt minne måste vi besinna oss och tänka efter. Att som Palmgren gör jaga syndabockar och svartmåla skolan för inte utvecklingen framåt. Nu gäller det att inte gripas av panik utan tvärtom visa respekt för rektorernas, lärarnas, elevernas och övrig personals arbetsplats – skolan.
Mycket i Sverige har blivit bättre men det finns mer kvar att göra.
riksdagsledamot i Östergötland ledamot i utbildningsutskottet