I MVT den 20 mars reagerar Distriktssköterske-föreningen på att kravet på att vårdcentralerna ska anställa distriktssjuksköterskor har tagits bort.
Jag blev både förvånad och besviken när allianspartierna på Hälso- och sjukvårdsnämnden röstade igenom ett borttagande av kravet på att minst 50 procent av sjuksköterskorna i primärvården ska vara distriktssköterskor. Ett beslut som jag och övriga socialdemokrater reserverade oss mot.
Risken att borttagandet av kravet leder till en kvalitetssänkning av vårdcentralernas verksamhet är överhängande. Distriktssköterskan har genom sin utbildning den bredd som behövs inom primärvården, med kompetens som rör bland annat prevention, barn, äldre och läkemedel. Den kompetensen är nödvändig för att kunna bedöma vårdbehovet hos patienter som vänder sig till vårdcentralen, såväl fysiskt som via telefon.
Specialistutbildningen av sjuksköterskor måste öka. I Socialdemokraternas budgetförslag finansierade vi därför en fördubbling av landstingets specialistutbildningsplatser, från 50 till 100 platser. Samtidigt höjde vi i vårt förslag studielönen under utbildningen från 15 000 kr till 18 000 kr. Det skulle möjliggöra för fler sjuksköterskor att vidareutbilda sig och för landstinget att rekrytera personal med rätt kompetens. Östergötlands Distriktssköterskeförening har rätt. Landstinget måste göra mer för att locka kvalificerad personal till vården.