Först är det beklagligt att du har haft en så trist upplevelse, tyvärr finns det personer som utnyttjar system överallt. Men man kan inte dra alla friskolor över en kam! Jag vill berätta om min tid på en friskola i en av våra grannkommuner.
Personalen gör ett helt fantastiskt jobb! De har marknadsmässiga löner, man har max 20 elever/klass och personalen uppskattas av både chef, rektor, föräldrar och elever. Detta är en skola som alla trivs på och där alla mår väl. Jag har varit på andra skolor och jobbat, men aldrig sett denna harmoni! Att personaltätheten är högre än i de kommunala behöver jag nog knappast skriva.
Detta är en skola där man arbetar för elevernas bästa och för att ge dem en otroligt bra grund att stå på. Alla jobbar med hjärta och hjärna, något som jag har märkt genomsyrar de friskolor jag har varit på.
Det här med vinstintresse är ju intressant. När man driver en kommunal skola, så kan det ju hända att man går med förlust något år. Vem betalar då det? Jo det gör skattepengarna.
När man driver en privat skola, så kan det även där hända att man går med förlust något år. Vem betalar då det? Inte är det skattebetalarna i alla fall. På grund av detta så måste man ha en viss del avsatt – jag menar inte att man ska dra ner på personalens löner, undervisning osv. och placera pengarna i något skatteparadis. Jag menar att man behöver sätta undan ett litet överskott för att klara de svårare tiderna, så att man även då kan betala ut lön och köpa in undervisningsmaterial. Tar man bort den möjligheten så försvinner nog tyvärr ganska många friskolor.
Tänk om man skulle förbjuda vinst i alla företag – VEM skulle våga starta företag då? Kvar skulle det finnas kommunala och statliga företag, där vi skattebetalare får stå för eventuella förluster.
Jag tror på friskolornas existens. De berikar och gör att man som förälder kan välja vilken slags skola man vill att ens barn ska gå i. Till exempel väljer allt fler föräldrar till elever med särskilda behov friskolor, då personaltätheten är högre där. Detta finns att läsa om i Lärarnas tidning 2014-09-01. Jag vet även att det finns elever från alla våra olika samhällsskikt på friskolor och även elever med olika stora behov av extra hjälp. Att helt stänga dörren för dessa barn, vore katastrof!
Friskolereformen har inte bara fört fram bra friskolor, med annat tänk/pedagogik. Den har även medfört att man i de kommunala skolorna får ett komplement och till viss del konkurrens, det i sin tur innebär att kommunerna måste satsa på skolan och ha engagerad personal för att få behålla eleverna. Men även ha en bra personalpolitik så att man får behålla de bra lärarna!
Jag har skrivit det tidigare och jag kommer att fortsätta skriva/säga det. Föräldrarna är de personer som känner sina barn bäst, låt dem välja var de vill att deras barn ska få gå i skola/förskola. Alla är olika och passar i olika skolor!